Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Výhovorky poslancov pri riešení starostí bežných ľudí: Málo času!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Totálna fraška! Členovia ľudsko-právneho výboru včera doobeda zasadali kvôli komplikovaným prípadom odobratia detí vo Veľkej Británii. Zdalo by sa, že dohodnúť sa na termíne a bodoch poslaneckého prieskumu v Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktorý napovie viac, kde nastala v prípade Boórovcov a ďalších rodín chyba, nebude najmenší problém. Opak je však pravdou...

Za najväčšiu prekážku členovia na čele s podpredsedom výboru Vladimírom Jánošom považovali to, že podpredsedníčka výboru a poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová zorganizovala prieskum narýchlo a svojich kolegov oboznámila len prostredníctvom mailu večer pred výborom. Dohodla sa totiž s riaditeľkou centra Andreou Cisárovou na tom, že poslanci prídu na prieskum vo štvrtok o 11:30. Nicholsonová totiž chcela, aby sa uskutočnil za účasti riaditeľky centra, ktorá kvôli prípadu odobratia detí v Británii už v piatok letela späť do Anglicka.

Namiesto toho, aby sa teda členovia výboru konštruktívne dohodli na niekoľkých bodoch – kedy, kde a z akého dôvodu sa prieskum uskutoční, desiatky minút si ostro vymieňali svoje postoje k tomu, ako má samotné schvaľovanie poslaneckého prieskumu vyzerať. „Keby ste to urobili normálne písomne, tak ako sa má a ako je to bežné na iných výboroch zvykom, tak si myslím, že sme sa nemuseli dostať do takého stavu, v akom sme,“ uviedla Jana Laššáková zo Smeru.

Prieskum chceli presunúť: Poslanci už mali program

Kým sa poslanci obviňovali, kto z celej situácie chce vytĺcť politický kapitál, čas bežal a riaditeľka centra Cisárová na poslancov stále čakala. Laššákovej stranícky kolega Ľubomír Želiezka sa zároveň posťažoval, že sa Nicholsonová ani neopýtala, či v tom čase nemajú nejaký program. „Ja neviem, čo nám ujde, keď poslanecký prieskum spravíme na budúci týždeň. Dohodnime sa na utorok alebo na stredu a je to bez problémov,“ povedal.

Poslankyňa SaS však namietala, že má indície, že v spisoch by mohlo dôjsť za ten čas k zmenám. „To, že sa poslanecký prieskum uskutoční, neviete od včera. Viete to niekoľko dní. Myslím si, že o dvanástej máte obedňajšiu prestávku. Ja som zvedavá, že čo je dôležitejšie ako vykonanie toho poslaneckého prieskumu. Neviem, či sú dôležitejšie obedy alebo akékoľvek pracovné stretnutia,“ povedala rozčúlene. Povolenie od predsedu výboru Rudolfa Chmela z Mostu-Híd uskutočniť prieskum pritom dostala už pred výborom.

Mená rodín chcela utajiť!

Keď sa zdalo, že sa situácia upokojuje, Laššáková požiadala Nicholsonovú, aby vysvetlila, čo očakáva od prieskumu a z akého dôvodu má byť vôbec uskutočnený. Tu však pribudol ďalší problém. Nicholsonová sa totiž zaviazala mlčanlivosťou jednotlivým rodinám, ktoré sa na ňu obrátili s prosbou pomôcť im v ich prípadoch odobratia detí. A tak prišli ďalšie dlhé minúty naťahovania sa medzi poslancami. Nicholsonová, ktorá nechcela konkretizovať, čo v spisoch bude hľadať a zvyšní poslanci, ktorí chceli ďalšie informácie.  

„Pripadá mi to, ako by sme Vám mali ísť robiť štafáž. Na to, aby ste si išli zistiť nejaké informácie, ktoré ste si mohli zistiť ešte v čase, keď ste boli štátna tajomníčka, tak mi to pripadá pomýlené,“ sťažovala sa Laššáková. Napokon po viac ako hodine, nekonečných naťahovačkách a ďalších nezrovnalostiach sa členovia dohodli na poslaneckom prieskume, ktorý presunuli na 12:30.

Z prieskumu odišli až príliš rýchlo

Na to, že dohodovanie počas výboru nemalo konca, samotný prieskum v centre napokon skončil už krátko pred štrnástou. Nahliadnuť do spisu poslancom totiž nedovolili a tak siahodlhé minúty, ktoré strávili naťahovaním sa o to, kto bude čo sledovať, boli úplne zbytočné.

Poslanci si vyžiadali analýzy prípadov a dohodli termíny ich vypracovania. Do utorka 25. septembra im poskytnú kompletnú analýzu piatich prípadov detí a do piatku 28. septembra ďalších asi 50 rozborov. Prípady sa týkajú aj problematiky adopcie detí. Na najbližší utorok plánujú zvolať schôdzu výboru, kde sa budú týmito materiálmi zaoberať.

Aj riaditeľka centra Andrea Cisárová potvrdila, že budú postupovať len v medziach zákona. „Máme právne analýzy. Spisy nemôžeme v žiadnom prípade komentovať verejne," povedala. Podľa jej slov sa rozbory, ktoré vypracujú pre poslanecký výbor, netýkajú len problematiky adopcií. Centrum, ktorému šéfuje len niekoľko týždňov, sa venuje aj témam ako sú únosy, problémy s výživným, medzištátne osvojenia a tiež návraty detí. „Dohodli sme sa, že sa budeme snažiť vydokladovať spisy, ktoré budú z každej problematiky," vysvetlila. Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže je podľa nej otvorené tomu, aby sa zlé veci napravili, a o dobrých ľudia dozvedeli.

Iniciáciu prieskumu odsúhlasili členovia ľudsko-právneho výboru v utorok 18. septembra. Poslankyňa Nicholsonová vtedy tvrdila, že dostala otvorený list, z ktorého vyplýva podozrenie, že si "Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže podľa indícií neplní svoju funkciu tak, ako mu to ukladá zákon". Poslankyňa podala tiež trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci obchodovania s deťmi, zneužívania právomocí verejného činiteľa a marenia úlohy verejným činiteľom. Nicholsonová si chcela v rámci prieskumu napríklad posvietiť na to, či sa do zahraničných rodín nedostali deti, ktoré sa dali adoptovať do slovenských rodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu