Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

S letnou sezónou sú v Tatrách spokojní, prišlo viac turistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY – S hlavnou letnou turistickou sezónou sú vo Vysokých Tatrách spokojní. Zaznamenali tu všeobecný nárast, najviac sa prejavilo zvýšenie počtu domácich, teda slovenských turistov.

"Veľmi nám prialo počasie, bolo slnečno, mali sme nejaké dva týždne, kedy bolo zamračené. Vtedy turisti využívali viac indorové služby ako napr. galérie, múzeá, hrady, jaskyne či iné historické pamiatky," informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Zvýšil sa aj počet vystavených Tatry Card, do konca augusta ich zazmluvnení partneri rozdali viac ako 13.700. "V minulom roku ich bolo približne 1300, takže je to veľký nárast. Veľmi nám pomohla doprava na električke a zubačke, ktorá bola súčasťou Tatry Card a klienti ju využívali vo veľkej miere, mali sme na ňu prevažne pozitívne ohlasy," dodala Maťašovská.

Letnú sezónu z pohľadu návštevnosti podľa nej zachránili domáci turisti, ktorí tvorili približne 65 % všetkých návštevníkov. Z pohľadu ubytovaných hostí za nimi nasledujú Česi, ktorých bolo asi 30 % a len 3 % tvoria Poliaci. "Sme nemilo prekvapení týmto počtom Poliakov, predpokladáme však, že prišli vo väčšom počte na jednodňové výlety," konštatovala.

Pod zvýšenou návštevnosťou sa podpísalo predovšetkým pekné počasie, ale aj ekonomická situácia na Slovensku, ktorá viac praje domácemu cestovnému ruchu. Ten je stále o čosi lacnejší ako zahraničný. "Podľa našich predbežných informácií by sa mohol nárast návštevnosti z pohľadu ubytovaných hostí pohybovať na úrovni 7 % oproti minulému roku. Júl bol slabší, ale mesiac august bol vynikajúci. Čo sa týka jednodňových návštevníkov, nárast bude ešte vyšší, prevádzkovatelia lanoviek tvrdia, že by mohol byť aj na úrovni viac ako 20 %," doplnil riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Ďalším podporným faktom zvýšeného dopytu po Tatrách je široká propagácia domáceho cestovného ruchu v médiách i prostredníctvom Slovenskej agentúry cestovného ruchu. K dobrým výsledkom prispieva aj nie príliš stabilná spoločenská situácia v oblasti severnej Afriky a Stredozemného mora. "Aj bezpečnostný faktor môže turistov viac smerovať na návštevu domácej krajiny alebo okolitých štátov ako cestovať do iných destinácií," vysvetlil Chudý.

Pod dobrú návštevnosť sa podpísali aj kultúrne, športové a spoločenské podujatia organizované v regióne Tatier. Okrem iných sú to aj Medvedie dni na Hrebienku, kedy do Tatier zavítalo počas predĺženého víkendu približne 24.000 ľudí. Zvýšil sa aj počet turistov, ktorí navštívili Tatranské informačné kancelárie v Starom Smokovci a Tatranskej Lomnici. Za mesiac august ich sem prišlo približne 16.000.

Najúspešnejším, z pohľadu turizmu na Slovensku i vo Vysokých Tatrách, bol rok 2008. Chudý predpokladá, že v tomto roku by mohli byť výsledky ešte o čosi lepšie ako pred štyrmi rokmi. Najnavštevovanejšou lokalitou je stále Hrebienok a obe Studenovodské doliny, nasleduje Skalnaté Pleso a chodník medzi Popradským a Štrbským Plesom. Tatranci odhadujú, že počas hlavnej letnej sezóny denne do Vysokých Tatrách zavíta v priemere 15.000 až 20.000 návštevníkov.

Tatranci veria, že letná turistická sezóna ešte nekončí, veľa turistov si nájde cestu do slovenských veľhôr aj v septembri a októbri. "Počas týchto mesiacov býva stabilnejšie počasie, veríme, že babie leto nám sezónu ešte predĺži," uzavrela Maťašovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu