Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Vlastníctvo horských chát v Tatrách je v ohrození, tvrdia spolky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vlastníctvo niektorých vysokohorských chát vo Vysokých Tatrách súčasnými majiteľmi je ohrozené. Tvrdí to Slovenský horolezecký spolok James a Klub slovenských turistov.

Na tlačovej besede v Bratislave zástupcovia oboch spolkov informovali o tom, že bývalý nájomca Chaty pri Zelenom plese Juraj Gantner predložil mestu Vysoké Tatry návrh na spoluprácu, ktorou by si mohlo mesto uplatniť údajný nárok na vlastníctvo chát.

Spolky tvrdia, že poslanci mesta Vysoké Tatry dostali na zasadnutie 3. septembra materiál od Juraja Gantnera, ktorý je zástupcom a konateľom spoločností Zelené pleso s.r.o. a Tatranské chaty s.r.o. V dokumente, ktorý ukázali aj novinárom, Gantner píše, že vlastníctvo vysokohorských chát terajšími vlastníkmi možno spochybniť a začať konanie, ktoré by viedlo k zmene ich vlastníctva v prospech mesta.

V materiáli sa spomína deväť horských chát – Chata pod Rysmi, Chata pri Zelenom plese, Téryho chata, Zbojnícka chata, Chata pod Soliskom, Rainerova chata, Skalnatá chata, Chata Plesnivec a objekty bývalého Športkempu. Prvé štyri chaty patria Slovenskému horolezeckému spolku James a Klubu slovenských turistov, ostatné ďalším subjektom.

Gantner v spomínanom materiáli mestu navrhuje, aby poslanci zahlasovali za zmluvu s jeho spoločnosťou Tatranské chaty s.r.o., ktorá by reevidovala rozhodnutie mesta z 90. rokov, keď mesto podľa dokumentu potvrdilo vlastníkom vlastníctvo týchto objektov. Z návrhu navyše vyplýva, že ak by spoločnosť bola v súdnom spore úspešná, stane sa 55-percentným majiteľom získaných nehnuteľností. Zvyšný podiel by pripadol mestu Vysoké Tatry.

Poslanci mesta však 3. septembra neboli uznášaniaschopní. Ďalšie zastupiteľstvo je zvolané na štvrtok 13. septembra. „Pevne verím, že mesto Vysoké Tatry, primátor a poslanci, sa postaví k týmto veciam negatívne, to je naša okamžitá snaha,“ povedal predseda Slovenského horolezeckého spolku James Igor Koller.

„Je to bezprecedentná záležitosť, s akou sme sa možno v Tatrách doteraz nestretli,“ dodáva. Spochybňuje to, že by mesto vydávalo niekedy potvrdenie o vlastníctve chát. „My žiadne také dokumenty nemáme,“ tvrdí. Podľa neho obe spoločnosti, ktoré figurujú v materiáli predloženom poslancom, boli založené na jar minulého roku, teda tesne predtým, ako sa rozhodlo, že Juraj Gantner už nebude nájomcom Chaty pri Zelenom plese.

Zástupcovia oboch združení sú si istí, že chaty patria im. Obavu však majú z vymožiteľnosti práva na Slovensku. „Keby sme boli vo Švajčiarsku, tak tie papiere, ktoré som dostal, hodím do koša,“ mieni Koller. „Nebol by to prvý prípad, keď sa k cudziemu majetku dostal nejakým spôsobom niekto celkom iný,“ dodal.

Podľa prvej podpredsedníčky Klubu slovenských turistov Eriky Fábryovej, ak už Juraj Gantner spochybňuje vlastníctvo chát, mal by tak urobiť nielen pri tých, ktoré sú vo Vysokých Tatrách. „Keď chce niečo spochybňovať, tak by mal spochybňovať celé vlastníctvo,“ povedala. Zároveň má obavu práve o vlastníctvo klubov mimo Vysokých Tatier. „Ak by vznikol precedens vo Vysokých Tatrách, tak čo by sa dialo na celom území, kde naše kluby majú vlastné chaty?“ pýtala sa.

Obe združenia vydali aj Vyhlásenie k pokusu o zmenu vlastníctva tatranských chát, v ktorom konštatujú, že k ich vlastníctvu sa dostali po roku 1989 ako nástupnícke organizácie turistických a horolezeckých organizácií, ktoré tieto chaty budovali a ktoré im odobrali počas komunistického režimu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu