Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smutné čísla pre slovenský turizmus: Vyťaženosť našich hotelov medzi najnižšími v EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenské ubytovacie zariadenia mali počas prvých troch štvrťrokov minulého roka jednu z najnižších vyťažeností svojich kapacít v rámci celej Európskej únie (EÚ).

Len 28 % lôžok bolo v priemere obsadených. "Nižšie využitie domácich ubytovacích kapacít zaznamenali už len Rumunsko a Luxembursko," informovala na základe údajov Eurostatu UniCredit Bank Slovakia. Na opačnom konci rebríčka sa nachádzajú najmä krajiny južnej Európy ako Cyprus (63 %), Malta (59 %), Španielsko (55 %) či Francúzsko (50 %) a Veľká Británia (49 %). Prebytkom ubytovacích kapacít pritom trpia vo všeobecnosti najmä nové členské krajiny strednej a východnej Európy s výnimkou Estónska a Slovinska.

Ponuka lôžok v ubytovacích zariadeniach na Slovensku podľa banky v poslednej dekáde postupne rástla. V roku 2011 ponúkali slovenské ubytovacie zariadenia o 17 % viac lôžok ako v roku 2000. "K nárastu ubytovacích kapacít došlo najmä v rokoch 2000 až 2002 a 2006 až 2009," uviedla spoločnosť.

Ako však upozornila, napriek rozširovaniu kapacít sa dopyt po ubytovaní nezvyšoval, respektíve bol vyšší len krátkodobo. V porovnaní s predkrízovým maximom v roku 2008 klesol počet prenocovaní v roku 2011 podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o takmer 16 %. Ide o jeden z najvýznamnejších poklesov tohto druhu v rámci EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu