Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dovolenku na Slovensku si doprialo viac ľudí, peňazí ale míňali menej

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tohtoročná letná sezóna prilákala na Slovensko viac turistov zo zahraničia a domácu dovolenku si doprialo aj viac Slovákov než vlani. V porovnaní s minulým rokom ale hostia na Slovensku míňali menej peňazí.

"Návštevnosť počas letnej turistickej sezóny v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi rástla, čo by mali neskôr potvrdiť aj oficiálne štatistiky," zhodnotila generálna sekretárka Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Zuzana Šedivá. Kvôli zlej hospodárskej situácii ale turisti na Slovensku nevyužívali dosť platených služieb a väčšinou si vybrali kratšie a lacnejšie pobyty. Prevádzkovatelia hotelov, reštaurácií či iných subjektov v cestovnom ruchu tak počas sezóny pocítili úbytok tržieb.

"Charakteristické pre túto sezónu sú kratšie pobyty, zahŕňajúce dve - tri noci. Už štvordňový pobyt považujeme za úspech," skonštatovala Šedivá. Podľa riaditeľa Kúpeľov v Novom Smokovci Jozefa Vilima, bude tohtoročná sezóna zrejme najúspešnejšia za posledných päť rokov, pokiaľ ide o lôžkovú obsadenosť. "Tržby však každoročne klesajú, boj o zákazníka je veľký," dodal.

Hotelieri však pociťujú aj nepriaznivý dopad zľavových portálov na podnikanie. "Dosiahnuté tržby sú prácnejšie," opísala Šedivá. Hostia sa síce nízkym cenám potešili, ale tržby podľa jej slov nevystačia na rozvoj cestovného ruchu v budúcich sezónach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu