Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico chce obnoviť priateľstvo s Ruskom: Vzťahy mimoriadne ochladli

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica chce obnoviť priateľské vzťahy s Ruskom a udržiavať s ním vzájomne výhodné obchodné vzťahy. Premiér Robert Fico to povedal dnes po oficiálnom uvedení ministra financií Petra Kažimíra do funkcie. Zároveň potvrdil záujem Slovenska pokračovať v projekte širokorozchodnej železnice.

"Určite budeme hľadať aj ďalšie spoločné projekty s Ruskou federáciou," konštatoval Fico. Podľa neho je Rusko dôležitou destináciou nielen pre Slovensko, ale aj pre Európsku úniu. "Takže budeme nadväzovať na všetku tú energiu, ktorú sme vkladali do slovensko-ruských vzťahov v rokoch 2006 až 2010. Potom prišla prestávka, pretože vzťahy mimoriadne ochladli z ideologických dôvodov, čo nemôžem celkom rešpektovať. My sa chceme vrátiť k racionálnemu, ale aj priateľskému dialógu," povedal Fico s tým, že táto vláda nemá na očiach ideologické klapky.

Premiér sa vyjadril aj k otázke uznania Kosova, ktoré Slovensko neakceptovalo ako samostatný štát. Na zmenu tohto postoja dôvod nevidí. Slovensko chce byť aj naďalej aktívne v misiách, ktoré sú podľa medzinárodného práva schválené medzinárodnými organizáciami. Ponechať našich vojakov v Afganistane podľa premiéra treba dovtedy, pokiaľ to bude nevyhnutné. "Veľa aktivít v Afganistane vykonáva OSN, a preto zatiaľ, pokiaľ ide o túto misiu, zostávame pozitívne naladení na ich zotrvanie," konštatoval Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu