Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zahraničná politika má mať najmä ekonomický rozmer, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Rezort diplomacie môže zohrávať podstatne významnejšiu úlohu pri otváraní dverí našim podnikateľom v krajinách, kde sa nám doteraz veľmi nedarilo. Vyhlásil to dnes premiér Robert Fico pri uvádzaní Miroslava Lajčáka do funkcie ministra zahraničných vecí.

 

 Preto zvažuje ešte väčší prenos nástrojov na podporu zahraničného obchodu z rezortu hospodárstva na rezort diplomacie, ktorý sa v predchádzajúcom období už začal. Dnes už obchodní radcovia spadajú pod ministerstvo zahraničia. „Ja vítam tento krok, lebo dvojkoľajnosť v zahraničnej politike nemala miesto. Teraz je na rade ďalšia otázka – či presunúť alebo nepresunúť na ministerstvo zahraničných vecí aj odborné štruktúry a ďalšie nástroje, ktoré sú dôležité v oblasti zahraničného obchodu,“ povedal Fico a verí, že k takému rozhodnutiu príde. Chce, aby ekonomická dimenzia bola najdominantnejšou črtou zahraničnej politiky.

Minister Lajčák upozornil, že Slovensko malo od roku 1993 niekoľko modelov fungovania zahraničnej služby a ekonomickej diplomacie. „Ani jeden z týchto modelov nebol optimálny a tie hlavné problémy boli práve dvojkoľajnosť, nejasnosti pri kompetenciách, pri riadení, trieštenie finančných zdrojov, ľudských zdrojov,“ uviedol Lajčák. Dnes je podľa neho priestor na to, aby sme pôsobili kompaktnejšie a bolo jasné, kto je za čo zodpovedný a aby bol v zahraničí jeden šéf. S ministrom hospodárstva sa stretne a bude hovoriť o detailoch. 

Premiér Fico a vicepremiér Lajčák pôjdu spolu 20. apríla na prvú spoločnú zahraničnú cestu, ktorá tradične vedie do Českej republiky. Potom absolvujú 24. apríla spoločnú cestu do Bruselu, kde sa stretnú s predsedom Európskej komisie José Manuelom Barossom a generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom. Predseda vlády bude 26. apríla vo Varšave na stretnutí premiérov krajín V4 a ďalších európskych štátov, kde bude aj premiér Číny. 

Fico chce na svojich cestách mimo štátov EÚ a NATO dodržiavať jednu zásadu. „Pôjdem na zahraničnú cestu do krajín mimo EÚ a NATO len vtedy, ak bude mať jasné ekonomické zázemie,“ povedal Fico s tým, že cesta sa uskutoční len vtedy, ak budú môcť verejnosti ukázať, že mala ekonomické výsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu