Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ďalšie zdražovanie: Po vajíčkach to čaká aj bravčové mäso, viac o euro za kilo!

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Šibeničný termín je podľa farmárov nesplniteľný. Do januára 2013 totiž musia mať predpísaný komfort aj prasnice, čo znamená finančne náročnú rekonštrukciu maštalí.

Tohtoročnú cenovú horúčku okolo vajec pripisujú hlavne direktívam z Bruselu. Podobne ako hydinári museli prispôsobiť  klietky pre nosnice, mali by byť komfortnejšie podmienky aj v chove ošípaných. Hlavná zmena, ktorú smernica vyžaduje, sa týka gravidných prasníc, ktoré sú dnes uzavreté v individuálnych úzkych kotercoch. Potom sa presúvajú do pôrodných klietok, kde porodia a zostanú do odstavenia prasiatok v 3-4 týždňoch. Koterce a klietky sú často tak úzke, že sa v nich prasnica nemôže ani otočiť.

Ďalšie zdražovanie: Po vajíčkach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Od 1. Januára 2013 budú koterce pre gravidné prasnice v celej EÚ zakázané a chovať sa budú môcť iba v skupine s ostatnými prasnicami. Takto získaný priestor má zvieratám priniesť väčšiu „životnú pohodu“. K modernizácii maštalí však bude treba zredukovať počet prasníc, čo sa odrazí v menšej ponuke odstavčiat a následnej produkcie bravčového.

Čas sa kráti a stále zostáva až 35 % chovateľov, ktorých prestavba kotercov ešte len čaká. Mnohí údajne ani neplánujú tak drahú úpravu a radšej s chovom skončia. Na Slovensko sa dováža viac ako  dve tretiny bravčového mäsa zo západnej Európy a ani tam nepatrí modernizácia fariem k lacným špásom.

Podľa chovateľov ale našťastie nehrozí stopercentný rast cien, ako tomu bolo v prípade vajec. Pripúšťajú nárast o 10 - 20 percent. Zatiaľ najnižšie ceny dokážu diktovať Dáni, ktorí podlezú ostatných členov eurozóny, dokonca aj Nemcov. Na Slovensku sú náklady na chov tak vysoké, že domáci farmári už  nedokážu vôbec uspieť v konkurenčnom boji. Pri tom vo výrobe bravčového mäsa sa do roku 2020 v EÚ počíta s nárastom približne o 7 %. Zvýšenie výroby však bude do veľkej miery závisieť od vývoja nákladov na výrobu. Celková priemerná ročná spotreba mäsa na jedného obyvateľa v krajinách EÚ bude v roku 2020 v porovnaní s rokom 2009 vyššia o 2 % a dosiahne približne 85,4 kg na osobu. Nárast spotreby bravčového mäsa do roku 2020 dosiahne približne 5 %, čo je 43,3 kg na osobu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu