Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Strašidelná správa pred Veľkou nocou: Vo vajciach našli rakovinotvorné látky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: chicagonow.com)

PRAHA - Vajcia sú momentálne v kurze. Je pred Veľkou nocou a tieto potraviny živočíšneho pôvodu sú témou číslo jeden najmä kvôli ich vysokej cene. V Nemecku sa však o nich rozpráva aj z iného dôvodu - tamojší kontrolóri totiž zistili, že vo vnútri biovajec sa skrývali rakovinotvorné dioxíny.

Hydináreň v Severnom Porýní-Vestfálsku, ktorá má 25 000 nosníc, dodávala vajcia hlavne supermarketom. Jej meno ani presné miesto, kde sa nachádza, zatiaľ nemecké úrady nezverejnili. Závod bol uzavretý a nesmie zatiaľ do obchodov dodávať žiadne svoje produkty.

Kontrolóri zistili, že vajcia v dvoch zo štyroch testovaných klietok obsahovali až šesťnásobne väčšie množstvo polychlórovaných bifenylov (PCB), než je povolená hodnota. PCB je látka veľmi príbuzná dioxínom. Úrady už zverejnili číslo šarže zamorených vajec a vyzvali spotrebiteľov k ich likvidácii.

Dnes sa objavili informácie o tom, že jedovatý dioxín objavili na ďalších dvoch farmách. Tentokrát ide o malochovateľov z Duisburgu, ktorí svoje produkty predávali priamo zákazníkom. Jedna prevádzka so 120 nosnicami dodávala biovajcia, druhá so 150 sliepkami bežné vajcia. Rovnako ako v prvom prípade nechali úrady farmy uzavrieť a pátrajú po pôvode kontaminácie.

Zatiaľ nie je jasné, čo kontamináciu biovajec spôsobilo. "Vyšetrovanie prebieha na plné obrátky," uviedlo ministerstvo pre ochranu spotrebiteľov Severného Porýnia-Vestfálska. Podľa neho by nemala konzumácia kontaminovaných vajec spôsobiť "žiadne akútne ohrozenie". Ak by však ľudia tieto vajcia jedli dlhodobo, nemožno vraj vylúčiť poškodenie ich zdravia.

Dioxíny sú toxíny vznikajúce nedokonalým spaľovaním chlórovaných organických látok. Ich zvýšená prítomnosť v potrave prispieva k zvýšenému výskytu rakoviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu