Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Fico a Radičová si vysvetľovali termín rokovania vlády

Robert Fico, Iveta Radičová
Robert Fico, Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vláda presunula rokovanie zo stredy na štvrtok, pretože sa bojí protestu odborárov pred úradom vlády, myslí si predseda Smeru-SD Robert Fico. Úrad vlády mu odkázal, že o zmene termínu rozhodol už pred dvoma týždňami a naopak s odborármi sa dnes premiérka stretla.

„Vláda, ktorá sa bojí ľudí, nemá byť čo vládou. Ak zmenili rokovací deň zo stredy na štvrtok len preto, aby neboli konfrontovaní s ľuďmi, ktorí majú iný názor ako pravicová vláda, je to prejav strachu, ktorý v žiadnom prípade nepatrí vláde,“ vyhlásil dnes Fico po rokovaní tieňového kabinetu. Dôkazy, že zmena rokovacieho dňa súvisí s protestom, Fico neposkytol, povedal len, že je to evidentné a na zmenu termínu neexistujú žiadne vážne dôvody.

„Nevidíme na to iný dôvod, prečo by to urobili. Čo ešte naháňajú šibačov? Ešte vajíčka rozdáva Iveta Radičová?“ pýtal sa Fico.

Hovorca premiérky Rado Baťo v utorok 26. apríla informoval, že legislatívny proces sa posunul, keďže členovia vlády za svoje rezorty zvyčajne predkladajú materiály v piatok a v pondelok, ktoré boli tentoraz sviatočné. Odborári dnes pred úradom vlády protestovali proti návrhu Zákonníka práce, v čom ich podporuje aj Smer-SD. Fico si myslí, že zákonník ide jednostranne v ústrety zamestnávateľom. Predstaviteľov odborárov prijala aj premiérka.

Radičová Ficove tvrdenia odmietla. TIO Úradu vládyinformoval, že o posunutí rokovania sa rozhodlo už pred dvoma týždňami, na záver rokovania vlády 13. apríla. "Dôvod je čisto praktický - aktuálny pracovný týždeň sa kvôli Veľkonočným sviatkom začal až v utorok. Dnes, t.j. v stredu 27. apríla, rokovala Legislatívna rada vlády, aby pripravila návrhy zákonov na rokovanie vlády," uviedol tlačový odbor s dodatkom, že Radičová nemá dôvod odborárom sa vyhýbať.

"Naopak, práve počas protestu prijala najvyšších predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov Miroslava Gazdíka a Vladimíra Mojša," dodal na záver vyhlásenia.

Tieňový kabinet Smeru-SD sa dnes na zasadnutí dohodol na sérii zákonov, ktoré predloží do parlamentu. Strana chce znižovať ceny benzínu, dane, zaviesť tzv. bankovú daň, novelizovať ústavu aj zmeniť systém fungovania prokuratúry. Všetkými týmito návrhmi sa bude parlament zaoberať na svojej májovej schôdzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu