Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Radičová vytrela kocúra Miklošovi: Ukázala silu, Mikulčík odišiel!

Iveta Radičová po skončení rokovania vlády
Iveta Radičová po skončení rokovania vlády (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Premiérka Iveta Radičová dnes neprišla na začiatok rokovania vlády. Ako dôvod svojej neúčasti uviedla to, že šéf Daňového riaditeľstva Miroslav Mikulčík zotrváva vo svojej funkcii. Počas schôdze kabinetu však vyšlo najavo, že Mikulčík rezignoval. Premiérka na vládu následne prišla, pričom ešte chvíľu predtým pohrozila demisiou.

Po včerajšom slede udalostí by sa zdalo, že Radičová vojnu s Ivanom Miklošom prehrala. Podpredseda SDKÚ totiž trval na tom, aby riaditeľ Daňového riaditeľstva vo svojej funkcii zotrval, pričom premiérka Mikulčíka vyzvala na odchod. Radičová však pohrozila svojím odchodom, ak šéf daňovákov neodstúpi a toto rozhodnutie oznámila aj predsedovi SDKÚ Mikulášovi Dzurindovi. Krátko na to Mikulčík oznámil svoju rezignáciu. „Nechcem byť prostriedkom akéhokoľvek mocenského zápasu či už je to vo vzťahu k opozícii, alebo vo vnútri koalície. Ministra financií, ktorého si nesmierne vážim, a ani premiérku nechcem dostať do akéhokoľvek konfliktu a preto som sa dnes rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť," konštatoval vo vyhlásení.

Kauza okolo podozrivého prenájmu budovy pre košické daňové úrady od firmy okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre spôsobila v uplynulých dňoch spor v najsilnejšej vládnej strane medzi premiérkou Radičovou a ministrom financií Miklošom. Zatiaľ čo Radičová vyzvala Mikulčíka na odchod z funkcie, Mikloš, pod ktorého DR SR patrí, trval na jeho zotrvaní. Premiérke zároveň vytkol zasahovanie do jeho zákonom daných kompetencií s tým, že o personálnych záležitostiach na ministerstve rozhoduje len on sám.

O riešení tohto sporu rokovalo v utorok približne štyri hodiny prezídium SDKÚ-DS. Rozdielne pohľady na vyvodenie zodpovednosti voči šéfovi DR však zostali. Vedenie strany sa dohodlo na tom, že celú záležitosť preverí NKÚ a na základe výsledkov tejto kontroly vyvodia definitívne závery.

Ostatní koaliční partneri po utorkovom stretnutí v sídle SDKÚ-DS zotrvali pri svojich pochybnostiach o okolnostiach sporného prenájmu. Politickú zodpovednosť za celý prípad však podľa nich prevzala najsilnejšia vládna strana. Celú kauzu otvoril ešte minulý týždeň predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý ho označil za ukážkový príklad straníckeho klientelizmu a dôvod na odchod Mikloša z funkcie ministra financií. Opakovane sa vyjadril, že prípadné odstúpenie Mikulčíka nič nerieši, keďže ide iba o úradníka, ktorý nenesie politickú zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu