Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Začína mi byť pána Fica ľúto, reagovala Radičová

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiérke Ivete Radičovej začína byť ľúto jej predchodcu Roberta Fica. Reagovala tak na vyjadrenia strany Smer-SD po zasadnutí ich tieňového kabinetu.

Na nej okrem označili mlčanie premiérky a ministra zahraničných vecí k prijatiu novej maďarskej ústavy je trestuhodné. Na základe reakcií je Smer presvedčený, že obaja dali maďarskej strane tichý prísľub, že vláda nebude nahlas komentovať ich ústavu.

"Nič o tom neviem. Už mi je to až smiešne," reagovala premiérka a pripomenula dohodu, že si oba štáty nebudú posielať odkazy cez Dunaj prostredníctvom médií.

"Žiadna dohoda, že nezaujme Národná rada a slovenská vláda žiadne stanovisko, ktorá ho už zaujala dvakrát, neexistuje a neexistovala," vyhlásila.

Nepáči sa jej ani avizovaná snaha Smeru-SD o novelu Ústavy SR, ktorá má byť reakciou práve na maďarskú ústavu. Návrh, z ktorého bude zrejmé, že Slovensko uznáva podporu menšinových práv iba na individuálnom základe a nie na kolektívnom princípe, chce predložiť už na májovú schôdzu parlamentu.

Ústava SR je podľa Radičovej postavená na občianskych a základných ľudských právach a slobodách. Ako dodala, upravovať ju iba z dôvodu zmien maďarského najvyššieho zákona je prejav slabošstva. Slovenská vláda robí podľa nej v diplomacii veľmi zásadné kroky. Rovnako sa dohaduje postup, aký zvolí NR SR.

"Nemyslím si, že keď sa zachveje lístok v Maďarsku, máme meniť základný ústavný zákon," zdôraznila. Za nežiaduce považuje aj to, aby platil súčasný stav ohľadne straty slovenského štátneho občianstva pri dobrovoľnom získaní cudzieho.

"Reakcia, ktorú zvolil môj predchodca na existujúci zákon o dvojakom občianstve trestná nezmyselne nevinných. Je ho potrebné zmeniť, pretože riešenie, ktoré máme dnes, je nevyhovujúce," konštatovala.

Šéf Smeru-SD dnes avizoval, že opätovne predložia na májové rokovanie parlamentu novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá má presnejšie vymedziť podmienky pre stratu slovenského pasu. "Nemôžeme dovoliť, aj vo svetle vývoja slovensko-maďarských vzťahov, aby vláda Ivety Radičovej mala ambíciu zrušiť zákon, ktorý sme prijali za našej vlády ako odpoveď na neštandardný maďarský zákon o dvojakom občianstve," adresoval Fico koalícii.

Na dnešné výroky Smeru-SD reagovala aj SDKÚ-DS. "Ministerstvo zahraničných vecí SR sa rovnako k ústave vyjadrilo vyhlásením, a to hneď dvakrát. Najprv po druhom čítaní, neskôr aj po záverečnom hlasovaní v budapeštianskom parlamente," uvádza sa v ich stanovisku. Preto je podľa nich evidentné, že poslanec za Smer-SD Marek Maďarič klame a zavádza, keď vyhlasuje, že premiérka a minister vecí v tejto otázke mlčia. Dzurinda mu zároveň dáva do pozornosti to, že platná Ústava SR v súčasnosti prísne rešpektuje princíp individuálnych práv občanov, vrátane občanov patriacich k národnostným menšinám. Považuje tiež za nedôstojné tancovať tak, ako budapeštiansky parlament zapíska.

"Smer-SD už takto raz zatancoval po prijatí maďarského zákona o dvojakom občianstve," odkázali opozičnej strane. SDKÚ-DS poukázala na to, že súčasná vláda koná v prospech Slovenska, kým Smer-SD vytĺka z tejto témy vlastný stranícky kapitál bez ohľadu na to, že to Slovensku škodí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu