Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ak opäť zvolia Trnku, odstúpim, zopakovala Radičová

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Premiérka Iveta Radičová trvá na tom, že ak by bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku opäť zvolili do funkcie, odíde z postu premiérky.

„Moje stanovisko je nemenné,“ povedala Radičová.

Po dnešnom náleze Ústavného súdu, ktorý dal Trnkovi za pravdu, že boli porušené jeho práva, presadzuje Radičová zopakovanie tajnej voľby generálneho prokurátora.

„Chcem za SDKÚ-DS prehlásiť, že budeme samozrejme opakovať tajnú voľbu, aby nemohlo prísť k akémukoľvek následnému spochybňovaniu postupu a procesov v Národnej rade,“ povedala Radičová.

Premiérka konštatovala, že budú plne rešpektovať nález a rozhodnutie Ústavného súdu, „ktorý však priamo nekonštatuje, či opakovať alebo neopakovať celú procedúru."

Senát Ústavného súdu pod vedením Petra Brňáka dnes rozhodol, že ústavné práva bývalého generálneho prokurátora Trnku pri dvoch kolách tajnej voľby nového generálneho prokurátora boli porušené postupom poslancov Národnej rady.

Trnka sa o tento post uchádzal opätovne v závere minulého roka, napadol sťažnosťou výsledky predchádzajúcich dvoch kôl volieb a namietal, že postupom poslancov pri tajnom hlasovaní boli porušené jeho ústavné práva. Zároveň žiadal, aby ÚS vyhlásil voľby za neplatné a rozhodol, aby parlament tajnú voľbu generálneho prokurátora vykonal znova.

Na pojednávanie 14. apríla súd predvolal svedčiť vyše dvadsaťdva poslancov, väčšina z nich využila svoje právo a odmietla svedčiť.

V prospech Trnku prišli svedčiť len poslanci opozície, pričom viacerí boli overovateľmi a dohliadali na priebeh volieb. Potvrdili, že niektorí poslanci z vládnej koalície si pri voľbe vzájomne kontrolovali volebné lístky ako kto hlasoval, fotografovali si ich či vynášali zo sály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu