Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Apokalypsa v Ázii: Najsilnejší tajfún zabil 10 000 ľudí, deti vytrhával rodičom z rúk!

Uprostred trosiek z tajfúnu sa narodilo zdravé dievčatko Zobraziť galériu (6)
Uprostred trosiek z tajfúnu sa narodilo zdravé dievčatko (Zdroj: TASR)

TACLOBAN - Radostné blahoželania dnes zazneli na tajfúnom zničenom letisku filipínskeho mesta Tacloban po tom, ako 21-ročná mamička porodila zdravé dievčatko.

Išlo o zriedkavú dobrú správu pre prímorské mesto na Filipínach, kde si tajfún Haiyan vyžiadal najmenej 10.000 obetí a ďalším desaťtisícom ľudí zničil ich domy.

Narodenie Bey Joyi Sagalesovej bolo takmer zázrakom. Dieťaťu pomohli na letisku na svet vojenskí zdravotníci. Matka bola v čase príchodu cyklónu v evakuačnom centre, keď zaplavilo mesto, uviedla agentúra AP.

Tehotná Emily Ortegová musela plávať a pridŕžať sa na pevnom mieste, kým sa dostala do bezpečia na letisko. Jej manžel v Manile nevedel, čo sa stalo.

Tajfún Haiyan zasiahol Filipíny v piatok, pričom sa prehnal cez šesť centrálnych filipínskych ostrovov. Vietor dosahoval rýchlosť 235 kilometrov za hodinu, v nárazoch až 275 kilometrov za hodinu.

Supertajfún si vyžiadal viac než 10 000 obetí

Supertajfún Haiyan, ktorý v piatok zasiahol Filipíny, si podľa úradov len v jednej oblasti vyžiadal okolo 10 000 obetí. Jeden z najsilnejších tajfúnov vôbec zničil vo východnom meste Tacloban na ostrove Leyte domy, školy ako aj letisko. Zo susedného ostrova Samar rovnako hlásia rozsiahle škody ako aj 300 mŕtvych a 2 000 nezvestných.

Filipínska vláda doteraz potvrdila len 151 mŕtvych naprieč krajinou, skutočný počet však bude podľa odhadov značne vyšší.

V Taclobane nie je momentálne žiadna čistá voda, elektrina ako aj veľmi málo jedla. V meste sa rozmohlo rabovanie, úrady sa snažia rýchlo distribuovať pomoc. Stovky ľudí sa podľa spravodajskej stanice BBC zhromaždili na zničenom letisku dúfajúc, že sa im z Taclobanu podarí odletieť. Zničených je tam 70 až 80 percent infraštruktúry.

Tajfún momentálne smeruje k Vietnamu, kde v severných provinciách už evakuovali viac než 600 000 ľudí. Do krajiny by mal živel vpadnúť v pondelok, hoci už bude značne oslabený.

Tajfún Haiyan si vyžiadal v Číne tri obete; takmer 40.000 ľudí evakuovali

Najmenej traja ľudia dnes zahynuli a 39.000 obyvateľov čínskej provincie Chaj-nan evakuovali, keď oslabený tajfún Haiyan priniesol do oblasti búrlivý vietor a prívalové dažde. Informovala o tom agentúra DPA.

Tajfún, ktorý zoslabol na tropickú búrku, zabil cez víkend na Filipínach tisíce ľudí. V ostrovnej provincii Chaj-nan zničil desiatky domov a stovky ich poškodil. Počasím bolo postihnutých zhruba 480.000 obyvateľov.

Sedem osôb z nákladnej lode, plaviacej sa pri Chaj-nane, vyhlásili za nezvestných. Búrka sa prejavila aj v juhočínskych provinciách Kuang-si a Kuang-tung.

Čínsku pevninu búrka zasiahla v raňajších hodinách v okrese Ning-ming v provincii Kuang-si, pričom vietor dosahoval rýchlosť zhruba 120 kilometrov za hodinu. V oblastiach Pej-chaj, Fang-čcheng a Šang-s' napadlo za 24 hodín až do 291 milimetrov zrážok.

Haiyan dorazil v noci nadnes k pobrežiu Vietnamu. Na pevninu udrel zhruba o 04.00 h miestneho času (22.00 h SEČ), zhruba 160 km juhovýchodne od hlavného mesta Hanoj. Po spustošení rozsiahlych oblastí Filipín tajfún výrazne zoslabol nad Juhočínskym morom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu