Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Atentát na Fica rozprúdil v spoločnosti vášne! ANALÝZA hovorí jasne: V spoločnosti vzrástol hnev

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

BRATISLAVA - Atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica u ľudí rozprúdil vášne. Podľa najnovšej analýzy komentárov na sociálnych sieťach upadol v spoločnosti smútok, ale o približne 50% sa navýšil hnev a úzkosť.

Celým Slovenskom otriasol minulý týždeň atentát na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica, ktorého po výjazdovom rokovaní v Handlovej postrelil niekoľkými ranami Juraj Cintula. Premiéra okamžite previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. V súčasnosti je mimo ohrozenia života avšak jeho stav ostáva vážny.

ATENTÁT na premiéra: Zábery streľby na Roberta Fica (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

Podľa analýzy technologického startupu elv.ai po tomto atentáte u ľudí značne klesli prejavy smútku v komentároch na sociálnych sieťach, a to o 32,14%. Taktiež klesla pozitivita o 30,9% a vľúdnosť až o 56,49%. Naopak zaznamenali zvýšenú úroveň hnevu v diskusiách, a to o 52,75% a úzkosti, ktorá narástla o 49,6%.

„Dlhodobo sledujeme, ako spoločenské udalosti ovplyvňujú náš online diskurz. Zvýšená úroveň hnevu, úzkosti a neistoty je podľa našich meraní často spájaná práve s politickými udalosťami. Aj napriek tomu vidíme dramatické zvýšenie negatívnych emócií, ktoré otriasli našim online priestorom,” skonštatoval to CEO spoločnosti elv.ai, Jakub Šuster.

Spoločnosť analyzovala viac ako 600 000 komentárov z viac ako 60 profilov rôznych medií a verejných inštitúcií na Slovensku. Z toho približne 30 000 bolo pod príspevkami o atentáte na premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica. Zvyšné boli zozbierané v období medzi 1.5. až 17.5.

Po teroristickom útoku v Prahe zavládol smútok

Výsledky analýzy komentárov po atentáte na premiéra Roberta Fica porovnali s výsledkami analýzy po teroristickom útoku v Prahe. Kým po atentáte zavládol medzi ľuďmi hnev, po teroristickom útoku zavládol smútok. “Ak si porovnáme atentát na slovenského premiéra s teroristickým útokom na pražskej univerzite v decembri minulého roka, vidíme v komentároch rozdielne reakcie. Po streľbe v Prahe sme v komentároch pozorovali výrazné zvýšenie smútku a vľúdnosti, zatiaľ čo v prípade streľby na Roberta Fica tieto prejavy oproti priemeru poklesli,” dopĺňa Šuster.

Analýzou sa pokúšajú pochopiť ľudské vnímanie udalostí, aby v budúcnosti pomohli predchádzať nebezpečným situáciám. „Boj proti nenávistným komentárom nie je len o ich odstraňovaní. Musíme sa snažiť pochopiť, čo ľudia cítia a akým spôsobom na nich dané informácie vplývajú. Zaviedli sme preto do našich služieb rozšírený monitoring ľudských emócií, ktorý nám toto pomáha pochopiť. Touto technológiou sme tiež analyzovali všetky komentáre za monitorované obdobie. Vďaka tejto technológií budeme tiež vedieť lepšie v budúcnosti identifikovať trendy v spoločenskom diskurze a potenciálne prechádzať aj nebezpečným situáciám v online diskusiach,”  dodal Šuster v závere.

Viac o téme: AtentátKomentáreAnalýzaRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu