Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Európania boli svedkami úchvatného nebeského divadla: Nočná obloha sa razom rozžiarila! Pozrite na to

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

CÁCERES - Krátko pred polnocou sa v sobotu večer rozžiarila oblohu nad Portugalskom obrovská modrozelená ohnivá guľa, ktorá zmenila na niekoľko sekúnd noc na deň. Svetelná šou bola viditeľná aj v niektorých častiach Španielska. Európska vesmírna agentúra prezradila, čo bolo zodpovedné za toto úchvatné divadlo.

Zriedkavý úkaz na oblohe, ktorý zmenil noc na deň nad Španielskom a Portugalskom, bol dielom kométy zhorenej v zemskej atmosfére. Jej let sa dramaticky skončil nad Atlantickým oceánom a preto bolo možné pozorovať jeho dôsledky práve v týchto dvoch krajinách. „V čase nebeskej šou som bol na večierku v horách v strednom Portugalsku. Noc bola zamračená, zvláštne nudná na časť sveta, ktorá je zvyčajne po západe slnka obdarená oslnivým svetlom hviezd. Všetko sa však zmenilo, keď približne o 23:45 začal scénu osvetľovať zelenkavý odtieň, ktorý odhalil obrysy okolitých kopcov dovtedy zahalených tmou,“ opisuje udalosť jej priamy svedok a študent antropológie Benjamin Taub v článku pre portál IFLScience.

„Spočiatku sa zdalo, že organizátori večierka uviedli do prevádzky nejaký drahý svetelný efekt, ale keď sa v nasledujúcich sekundách žiara zintenzívnila, bolo jasné, že sa nad nami odohráva niečo skutočne úžasné. Keď nám kométa preletela ponad hlavu, jej jas bol taký extrémny, že sme sa ocitli v dennom svetle a výhľad sa nám rozprestieral na kilometre ďaleko, akoby sa planéta náhle otočila o celých 180 stupňov. A potom, tak náhle, ako sa objavila, kométa zmizla a svetlá opäť zhasli,“ dodal Taub. Európska vesmírna agentúra (ESA) krátko po tejto udalosti oznámila, že jej kamera v španielskom Cáceres zachytila zábery ohromujúceho meteoru.

Táto skutočnosť naznačovala, že medzigalaktický návštevník bol kus vesmírnej horniny. Následná analýza ESA aj observatória Calar Alto v južnom Španielsku však zistila, že objekt bol v skutočnosti kométa. „Zdá sa, že išlo o kometárnu časticu. Vstupná rýchlosť bola medzi 44 a 45 kilometrov za sekundu. Preletela nad Španielskom a Portugalskom a potom zhorela vo výške približne 60 kilometrov nad Atlantikom,“ povedal vedúci úradu planetárnej obrany v ESA Richard Moissl pre IFLScience. „Určite to nie je meteorit,“ dodal. Kus ľadu a prachu, ktorý sa pohyboval rýchlosťou 161 000 kilometrov za hodinu, sa vznietil, keď sa vo výške 122 kilometrov nad zemou rozpadol a po dosiahnutí výšky 54 kilometrov zhorel.

Pôvodné správy naznačovali, že projektil dopadol v meste Castro Daire v strednom Portugalsku. Podľa ESA je však veľmi nepravdepodobné, že by sa nejaký meteorit skutočne dostal na zem. Ohnivé gule, ako je táto, pozostávajú z rovnakého materiálu ako padajúce hviezdy, ktoré sa na oblohe objavia v okamihu, keď Zem prejde cez pole trosiek kométy. Vo všeobecnosti sú tieto úlomky vesmírneho odpadu úplne zničené ešte predtým, ako dopadnú na zemský povrch. Tie, ktoré prežijú svoj pád, sa zvyčajne premenia na prach alebo malé čiastočky horniny. Rozdiel medzi týmto telesom a inými padajúcimi hviezdami bol v jeho veľkosti. Je totiž dosť zriedkavé, aby sa niečo také veľké zrazilo s našou atmosférou. 

Viac o téme: OblohaKométaúkazŠpanielskoPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu