Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ďalší prešľap známeho hračkárstva! Nezmyselné hoaxy na stránke pre deti: Ministerstvo vnútra reaguje

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/Hoaxy a podvody - Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA - Sieť hračkarstiev Dráčik si za posledné roky poriadne pošramotila svoju povesť. Môžu za to najmä texty a názory, ktoré majiteľ spoločnosti Dušan Víglaský prezentuje priamo na hlavnej stránke e-shopu, pričom väčšinou ide o nepodložené hoaxy a konšpirácie. Aktuálne tam ľudia môžu nájsť príspevok o atentáte na predsedu vlády. Na očividné dezinformácie upozornila stránka ministerstva vnútra Hoaxy a podvody.

archívne video

Minister Šutaj Eštok po bezpečnostnom výbore o zriadení pracovnej skupiny (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Autor v tomto príspevku vytvára konšpiračné teórie o účasti príslušníkov Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR na atentáte na predsedu vlády, spochybňuje doposiaľ zverejnené oficiálne informácie o prípade a navodzuje pocit, že štátne inštitúcie "kryjú" väčšie sprisahanie proti premiérovi.

V ďalších odsekoch autor šíri nenávisť voči predstaviteľom ministerstva vnútra a plynulo prechádza k ďalšej z populárnych tém dezinformačných naratívov - pandémii a vakcínam.

Následne svoj hnev obracia okrem zložiek a predstaviteľov rezortu vnútra aj na ďalších, na čo nadväzuje aj treťou témou, ktorá sa v našom prostredí stáva často predmetom dezinformácií - spochybňovanie zahraničnopolitickej orientácie Slovenskej republiky.

Ľudia by mali sledovať oficiálne kanály 

„Tento príspevok je výborným príkladom toho, ako vyzerá nenávistné šírenie ničím nepodložených domnelých konšpiračných teórií, ktoré sú v tomto prípade "obohatené" o iné populárne dezinformačné naratívy vyskytujúce sa v slovenskom informačnom prostredí,“ napísalo Ministerstvo vnútra na svojej Facebook stránke Hoaxy a podvody.

Polícia v tejto súvislosti ľudí vyzýva, aby sledovali oficiálne komunikačné kanály bezpečnostných zložiek a štátnych inštitúcií. „Šírením domnienok a konšpiračných teórii aktuálny vážny stav iba zhoršujeme. Buďme tolerantní, zdržanliví, trpezliví a vyšetrovanie a rozsudky nechajme na kompetentné orgány.  "Hrať sa" s dezinformačnými naratívmi je veľmi jednoduché, no zároveň veľmi nebezpečné. Hoaxy predsa nie sú hračky,“ dodáva rezort vnútra.

Viac o téme: AtentátHoaxMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu