Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zabijacký tajfún má tisíce obetí: Vedci varujú, pripravte sa na ešte silnejšie búrky!

Tajfún Haiyan.
Tajfún Haiyan. (Zdroj: FB)

PARÍŽ - Meteorológovia zatiaľ formálne nespojili globálne otepľovanie s tajfúnmi, ako bol ten, ktorý minulý týždeň zničil Filipíny. Očakávajú ale čím ďalej extrémnejšie klimatické javy kvôli stúpajúcej teplote oceánov, napísala dnes agentúra AFP.

Haiyan, najsilnejší tajfún, aký kedy narazil na pevninu, sa v piatok prehnal cez Filipíny a nechal za sebou pravdepodobne tisícky mŕtvych, spustošené mestá a zničené dediny. Udrel len niekoľko dní pred pondelkovým začiatkom dvanásťdenných klimatických rozhovorov OSN, ktoré sa konajú vo Varšave.

"Pokračuje tendencia otepľovania oceánov a s tým súvisí riziko zvýšenia intenzity cyklónov," povedal AFP Hervé Le Treut, parížsky univerzitný profesor a klimatológ. Tajfúny, hurikány a cyklóny sú rôzne mená rovnakého klimatického javu podľa toho, v ktorej oblasti sa sformoval. Meteorológovia ale používajú názov cyklón, keď hovoria všeobecne o týchto superbúrkach.

Odhaduje sa, že teplota oceánov stúpala v období od roku 1971 o 0,1 stupňa Celzia za desaťročie v hĺbke 75 metrov, a teplota sa mierne zvýšila dokonca aj vo väčších hĺbkach. Meteorológovia veria, že horné vrstvy oceánu sa otepľovali tiež v prvej polovici 20. storočia. O tom, či išlo o dielo človeka alebo prirodzených zmien na planéte, sa naďalej vedú diskusie.

Cyklóny sa tvoria z obyčajných búrok v určitom období roka, kedy teplota morskej vody je do hĺbky 60 metrov vyššia ako 26 stupňov Celzia. Energiu si cyklóny berú práve z tohto tepla. Preto podľa odborníkov vyššia teplota na povrchu oceánov môže vytvárať väčší zdroj tepelnej energie pre cyklóny.

Podľa Stevena Testelina, ktorý pracuje pre francúzsku národnú meteorologickú službu Meteo - France, nie je otepľovanie oceánov zďaleka rovnaké. "Niektoré moria sa otepľujú rýchlejšie ako iné, čo môže viesť k intenzívnejším cyklónom v niektorých oblastiach," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu