Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ruská rozviedka zverejnila cez štátnu agentúru Ria Novosti postoj k atentátu na Slovensku: Vidia za tým Západ

Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej.
Atentát na premiéra Roberta Fica počas výjazdu rokovania vlády SR v Handlovej. (Zdroj: Profimedia.sk/RTV Prievidza)

MOSKVA - Pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica je výsledkom nespokojnosti EÚ a USA s posilňovaním národne orientovaných politických síl, uviedla dnes podľa agentúry RIA Novosti ruská rozviedka SVR. Odvoláva sa pri tom na vlastné zistenia. Vzťahy západných krajín a Moskvy výrazne ochladli po ruskej invázii na Ukrajinu z februára 2022, ruskí predstavitelia odvtedy opakovane kritizujú západné postoje a stavajú sa do úlohy ochrancov tradičných hodnôt. Zároveň Rusko potláča ľudské práva aj občianske slobody.

Fica podľa slovenských médií minulý týždeň postrelil 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula, ktorému za pokus o vraždu hrozí doživotie. Útok slovenské úrady vyšetrujú. Denník Denník N dnes napísal, že podozrivý vo svojich knihách vyjadril pochopenie pre iných útočníkov a mal zjavne rasové predsudky voči Rómom.

archívne video

Stav premiéra je naďalej vážny, nemocnica bude o stave informovať na sociálnych sieťach, tvrdí Dolinková (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Údaje, ktoré dostala SVR, svedčia o rastúcom podráždení vedenia Spojených štátov a Európskej únie procesom zmeny geopolitickej reality a posilňovania pozícií národne orientovaných politických síl," cituje RIA Novosti z vyhlásenia. SVR v ňom ďalej uvádza, že "globálne totalitno-liberálne elity" prechádzajú k otvorenému politickému teroru voči svojim oponentom a snažia sa zastrašiť "disidentov". Vo vyjadrení sa jasne neuvádza, koho má SVR spomínanými elitami na mysli.

Rusko po svojej invázii na Ukrajinu ešte dôraznejšie zakročilo proti všetkým opozičným hlasom a v podstate znemožnilo akúkoľvek kritiku verejnosti, politikov či médií vlády v Kremli. Moskva tiež často hovorí o mravnom úpadku Západu, ktorý ilustruje napríklad komunitou ľudí LGBT+ Ich práva Rusko tvrdo potláča.

Viac o téme: PostojeRuskoUSAEurópska úniaAtentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu