Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

AKTUÁLNE Na juhu Slovenska sa objavilo tornádo

Pri Rimavskej Sobote sa objavilo tornádo
Pri Rimavskej Sobote sa objavilo tornádo (Zdroj: iMeteo.sk)

RIMAVSKÁ SOBOTA - Juh Slovenska dnes zasiahli silné búrky. V obci Kružno neďaleko mesta Rimavská Sobota sa dokonca malo objaviť tornádo, ktoré sa podarilo zachytiť na video.

Silné búrky už od 16:00 sužujú juh Slovenska. V centre Rimavskej Soboty dokonca malo spadnúť 20 až 30 mm zrážok. O niečo nebezpečnejší jav sa však vyskytol v neďalekej obci Kružno. Podľa portálu imeteo.sk sa tam podarilo jednému z čitateľov zachytiť tornádo.

archívne video

Sobotné tornádo pri Ústí nad Labem (Zdroj: Tip čitateľa - Lukáš Dolanský)

Na videu je totižto vidieť rotáciu vzduchu, ktorý sa neskôr dotkne aj zemského povrchu. Pravdepodobne tak išlo o tornádo úrovne EF0, a teda o nesupercelárne tornádo. To znamená, že tornádo nebolo spojené so vstupným prúdom (supercely). 

V tomto prípade malo tornádo údajne podľa portálu imeteo.sk vzniknúť kvôli dvom protichodným vetrom. V juhoslovenskej kotline totižto fúka vietor v smere zo západu na východ. Čím viac rastie výška, tým sa mení aj smer vetra, a teda fúka z juhu na sever. Práve na základe tejto zmeny vetra, spoločne so silnejšou búrkou a vysokou vlhkosťou, sa mohlo vyprodukovať tornádo, ktoré je možné vidieť na videu.

SHMÚ analyzuje možný výskyt tornáda pri Rimavskej Sobote

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) analyzuje možný výskyt tornáda pri obci Kružno neďaleko Rimavskej Soboty. Vyskytnúť sa malo v popoludňajších hodinách, hlásené zatiaľ nie sú žiadne škody. Meteorológovia o tom informovali na sociálnej sieti.

K javu malo podľa SHMÚ dôjsť okolo 16.00 h z búrky, k udalosti došlo zrejme mimo obývanej oblasti. "Zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody, ktorých posudzovanie je základnou metódou analýzy takýchto prípadov. Bez dokumentácie priamo z terénu nie je možné posúdiť intenzitu javu, rozsah udalosti a odhadnúť jej trvanie," skonštatovali meteorológovia.

Viac o téme: TornádoSlovenskoRimavská Sobota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu