Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ľudia sú presvedčení, že červené kufre sa nakladajú do lietadla ako prvé: Bizarný dôvod! Takáto je pravda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Virálne video na TikToku priviedlo viac ako 75 miliónov divákov k presvedčeniu, že červená batožina sa do nákladného priestoru nakladá ako prvá. Údajne je to kvôli pútavej farbe, ktorá je viditeľná v tme batožinového priestoru lietadla – ale je to pravda?

„Ak sú červené veci vzadu, potom je menšia pravdepodobnosť, že pri vykladaní zostanú vzadu,“ tvrdil jeden používateľ v komentároch. „Je to preto, aby sa ľahšie kontrolovalo, či v koncovom rohu nakladacieho priestoru nezostala nejaká taška. A aby sa predišlo zabúdaniu čiernych tašiek v tmavých rohoch,“ uvažoval ďalší. Holandský letecký dopravca KLM Royal Dutch Airlines však v reakcii zverejnenej na TikToku označil tieto tvrdenia za nezmysel. Zamestnanec KLM, ktorý nakladá batožinu vo videu, uviedol, že nezáleží na tom s akou farbou batožiny cestujete. „Keby sme venovali čas a mozgovú kapacitu nakladaniu batožín na základe farby, ešte stále by som nakladal lety z roku 2015,“ napísal na internete jeden z užívateľov Redditu, ktorý tvrdil, že je pracovníkom rampy už päť rokov. 

@klm @AirportLife✈️ Have you been wondering for days why red bags are loaded first? Well, here is the truth! ✈️ #KLM #Royaldutchairlines #redbags #luggage ♬ original sound - KLM Royal Dutch Airlines

Nemusíte si teda kupovať žiarivo červenú tašku len preto, že si myslíte, že sa nestratí. Podľa portálu Simple Flying môžu mať červené tašky meškanie rovnako často ako iné farby. Podľa článku na portáli HuffPost z roku 2015 sa batožina v nákladnom priestore rozdeľuje skôr podľa váhy. Zástupca spoločnosti Delta Airlines vtedy pre portál uviedol, že v zákulisí sa kufre zvyčajne kategorizujú do „škatúľ“, ktoré sa vážia a organizujú podľa hmotnosti, aby sa vyvážila hmotnosť v lietadlách so širokým trupom alebo v lietadlách s dvoma uličkami. 

To tiež znamená, že to, že ste boli jedným z prvých cestujúcich, ktorí si odbavili svoju batožinu na let, neznamená, že vám bude dodaná ako prvá – môžete byť aj medzi poslednými. V lietadlách s úzkym trupom však pracovníci na rampe používajú metódu voľného nakladania, ktorá nezahŕňa spomínané „škatule“. Namiesto toho sa batožina naloží v poradí, v akom je uložená v odbavovacom priestore a potom sa presunie k lietadlu, kde sa naloží pomocou dopravníkového pásu.

Viac o téme: LietadloKufor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu