Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rodičia môžu vytrieskať z daňového bonusu viac: Stačí malá finta! Mihál vysvetlil, čo treba robiť

BRATISLAVA – Daňový bonus na deti je niečo, čo vie mnohým rodinám finančne pomôcť. Avšak nie každý ho dostáva v rovnakej výške. Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál radí, čo robiť v prípade, že chcete získať čo najvyšší daňový bonus na deti, no váš príjem nestačí na získanie plnej sumy. Všetko vysvetlil na konkrétnom prípade.

Podľa zákona si daňový bonus na dieťa môže uplatniť daňovník a to na každé vyživované dieťa. Výška bonusu vychádza z veku dieťaťa a z výšky základu dane, respektíve čiastkového základu dane, ktorý je krátený príslušným percentom. Výška tohto percenta sa následne uplatní v závislosti od počtu vyživovaných detí. Vek dieťaťa určí zákonom stanovenú mesačnú sumu daňového bonusu. Suma základu dane vypočítaná príslušným percentom následne určí, či si môže daňovník čerpať 100 percent sumy daňového bonusu, alebo menej.

archívne video 

Dlžníkom s vyššími splátkami hypoték v roku 2023 pomôže mimoriadny daňový bonus (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál rodičom radí, že ak chcú získať čo najvyšší daňový bonus na deti, pričom ich príjem nestačí na získanie plnej sumy, môžu postupovať tak, že podajú daňové priznanie a v ňom si uplatnia príjem ďalšej oprávnenej osoby. „Tou druhou osobou nemusí byť vždy druhý z rodičov, život môže priniesť rôzne neočakávané situácie,“ vysvetlil. Príkladom je prípad Alžbety a Alfonza, ktorí boli manželia a majú spolu dve deti - Klárku a Karola. Po rozvode sa dohodli, že budú mať deti v striedavej starostlivosti. Alžbeta sa neskôr vydala za Bohuša a jej bývalý manžel Alfonz sa druhýkrát oženil s Beátou.

Kto z nich si môže uplatniť nárok na daňový bonus na Klárku a Karola? „V prvom rade matka detí pani Alžbeta, lebo je ich matka a vzhľadom na dohodu po rozvode o striedavej starostlivosti, žije s deťmi v spoločnej domácnosti,“ odpovedá Mihál. „V druhom rade otec detí pán Alfonz, lebo je ich otec a vzhľadom na dohodu po rozvode o striedavej starostlivosti, takisto žije s deťmi v spoločnej domácnosti. V treťom rade pán Bohuš, lebo je súčasný manžel pani Alžbety, matky detí a vzhľadom na dohodu po rozvode o striedavej starostlivosti, žije s deťmi v spoločnej domácnosti,“ doplnil. Rovnako by si nárok mohla podľa neho uplatniť ale aj Beáta, lebo je súčasná manželka otca detí a vzhľadom na dohodu po rozvode o striedavej starostlivosti, žije s deťmi v spoločnej domácnosti.

V praxi to znamená, že nárok na daňový bonus na deti Klárku a Karola si vlastne môžu uplatniť štyri osoby a je už len na ich dohode, kto z nich to bude. Ak sa nedohodnú, prednosť má matka. „Daňový bonus na deti Klárku a Karola si tak bude uplatňovať pani Alžbeta. Pretože jej príjem nestačí na získanie plnej sumy, podá daňové priznanie a v ňom si uplatní príjem ďalšej oprávnenej osoby,“ uviedol. Ak bude postupovať čisto pragmaticky, tak si vyberie osobu, ktorá mala za rok 2023 najvyšší príjem – pokojne to môže byť aj druhá žena jeho exmanžela, Beáta. 

Viac príkladov na uplatnenie daňového bonusi si môžete prečítať TU

Viac o téme: Daňový bonusJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu