Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

České inštitúcie boli cieľom útokov skupiny spájanej s ruskou rozviedkou GRU: NATO a EÚ to odsudzujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

"Česko je opakovanými kybernetickými útokmi štátnych aktérov znepokojené. Sme odhodlaní na toto neakceptovateľné konanie dôrazne reagovať spoločne s európskymi aj medzinárodnými partnermi," zdôraznil český rezort diplomacie. Aktivity ruského štátneho aktéra APT28, ktorý podľa ministerstva dlhodobo robí kyberšpionážnu kampaň v európskych krajinách, odsúdilo aj Nemecko, EÚ a NATO.

archívne video

Predseda a podpredseda NR SR Kollár a Pčolinský ku kybernetickému útoku (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spôsob uskutočnenia kyberútokov a ich zameranie zodpovedalo podľa ministerstva práve profilu aktivít aktéra APT28, ktoré sa podľa ich slov zameriava na Česko dlhodobo. Konanie je v rozpore s normami OSN pre zodpovedné správanie sa štátov v kybernetickom priestore a ďalšími medzinárodnými záväzkami, podotkol rezort. V kontexte blížiacich sa volieb do Európskeho parlamentu, národných volieb vo viacerých európskych krajinách či pokračujúcej agresie Ruska na Ukrajine sú podľa českého ministerstva tieto činy obzvlášť závažné a odsúdeniahodné.

Podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského sa Rusko dlhodobo snaží rôznymi spôsobmi rozvrátiť demokraciu a bezpečnosť Česka. "Príkladov máme mnoho: výbuch vo Vrběticiach, vplyvová operácia Voice of Europe alebo kybernetické útoky. Česká diplomacia bude vždy Česko proti ruskému imperializmu brániť," napísal na sociálnej sieti X.

Rezort dodal, že kybernetické útoky proti politickým subjektom, štátnym inštitúciám a kritickej infraštruktúre sú nielen ohrozením národnej bezpečnosti, ale narúšajú aj demokratické procesy, na ktorých je založená slobodná spoločnosť. "České úrady budú pokračovať v krokoch posilňujúcich odolnosť vládnych inštitúcií aj súkromného sektora," dodalo ministerstvo.

NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky, ktoré Praha a Berlín spájajú s Ruskom

Severoatlantická aliancia stojí po boku Česka a Nemecka a silno odsudzuje nekalé kybernetické aktivity s cieľom podkopať demokratické inštitúcie a slobodnú spoločnosť. Útoky na české a nemecké ciele, o ktorých informovali vlády dvoch krajín a spojili ich s Ruskom, odsudzuje tiež Európska únia, uviedol vo vyhlásení šéf diplomatickej služby EÚ Josep Borrell. Podľa NATO vývoj ukazuje, že hackerské skupiny sa neustále snažia alianciu destabilizovať.

Ostré reakcie prišli po oznámeniach Berlína a českej vlády o kyberútokoch z uplynulých mesiacov, ktoré obe krajiny spájajú s Ruskom podporovanou skupinou označovanou ako APT28. Nemecko hlásia útoky na vládnu sociálnu demokraciu (SPD) či firmy zo zbrojného a obranného priemyslu, podľa českého ministerstva vnútra Praha zaznamenala "vyššie desiatky útokov" na českú infraštruktúru.

"Silno odsudzujeme nekalé kybernetické aktivity s cieľom podkopať naše demokratické inštitúcie, národnú bezpečnosť a slobodnú spoločnosť," uviedla Severoatlantická rada, teda najvyšší orgán NATO. "Nekalé kybernetické aktivity cieliace na Nemecko a Česko podčiarkujú, že o kyberpriestor sa neustále bojuje. Aktéri predstavujúci kybernetické hrozby sa neustále snažia alianciu destabilizovať," pokračuje vyjadrenie.

NATO aj EÚ vo svojich reakciách uvádza, že skupina APT28 v minulosti cielila tiež na inštitúcie či podniky v ich ďalších členských krajinách, vrátane Slovenska a Poľska. Skupina je podľa západných spravodajcov napojená na ruskú vojenskú rozviedku GRU, ktorej Spojené štáty pripisujú aj snahy o ovplyvnenie prezidentských volieb v roku 2016. "EÚ tieto nekalé postupy nebude tolerovať... EÚ je odhodlaná využiť celú škálu opatrení, aby odvrátila, odstrašila a odpovedala na ruské nekalé správanie v kyberpriestore," uviedol Borrell.

Viac o téme: ČeskoRuskoKybernetické útokyRuská rozviedkaGRU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu