Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Projekt má úspech! Štát už vo veľkom rozdáva príspevok do výšky 1 318 eur: Pozrite, kto má naň nárok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Všetko nasvedčuje tomu, že po 13 miliónoch z projektu Právo na prvé zamestnanie, sa len tak zapráši. Projekt z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR m spočíva v tom, že štát preplatí 90 % z celkovej ceny práce zamestnanca, maximálne však vo výške 1318 eur. Finančný príspevok dostanú zamestnávatelia, ktorí príjmu uchádzačov o zamestnanie z oprávnenej cieľovej skupiny projektu, teda mladých ľudí, ktorí si nevedia nájsť prácu.

Už za dva týždne od spustenia projektu poslalo žiadosť o podporu pracovných miest pre mladých ľudí, ktorí si nevedia nájsť prácu, 137 zamestnávateľov a ich počet stúpa, uviedol vo štvrtok po rokovaní vlády minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Na projekt má rezort vyčlenených 13 miliónov eur a jeho realizácia je naplánovaná do konca tohto roka.

"Vyzerá to tak, že po takto podporovaných pracovných miestach mladých ľudí sa len tak zapráši," povedal minister. V súčasnosti je podľa jeho slov na Slovensku nezamestnaných 6 446 absolventov, ale mladých ľudí do 29 rokov je nezamestnaných viac ako 37-tisíc. Podľa ministra by sa mohlo v rámci projektu zamestnať 1 600 ľudí. 

VIDEO Tlačová konferencia Erika Tomáša po rokovaní vlády

Tlačová konferencia Erika Tomáša po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Projektom cielime najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu a ešte nemajú pracovné skúsenosti. Častokrát pre nich vzniká paradoxná situácia, kedy zamestnávatelia od nich vyžadujú skúsenosti, no noví absolventi nemajú možnosť získať túto prax inde ako práve v zamestnaní,“ uviedol Erik Tomáš.

Projekt je určený pre všetkých uchádzačov o zamestnanie, ktorí sú evidovaní na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny minimálne dva mesiace a ešte nemali pracovný pomer trvajúci viac ako šesť po sebe nasledujúcich mesiacov.

Erik Tomáš
Zobraziť galériu (2)
Erik Tomáš  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jednou z podmienok na príspevok pre zamestnávateľov je uzatvorenie pracovného pomeru na dobu určitú s podmienkou zamestnávania po dobu minimálne 12 mesiacov, poprípade na dobu neurčitú. Rozsah uzavretého pracovného pomeru musí byť najmenej polovica týždenného pracovného času.

Viac o téme: Erik TomášMinisterstvo práce sociálnych vecí a rodinyPrávo na prvé zamestnanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu