Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dve ženy podstúpili obľúbenú úpravu obočia, takmer umreli: Lekári varujú, toto sa môže stať aj vám!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ĽUBĽANA – Dve ženy, ktoré podstúpili mikroblading obočia, teraz trpia pľúcnym ochorením. Obom diagnostikovali systémovú sarkoidózu – autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zhrubnutie pľúc a sťažuje dýchanie.

Je to prvýkrát, čo lekári zaznamenali prípady, keď sa u ľudí po tomto populárnom kozmetickom zákroku vyvinula choroba. Obe 33-ročné ženy zo Slovinska navštívili svojich lekárov hneď po tom, ako ich začali znepokojovať oranžovočervené nánosy v obočí. Prvá z nich si pred rokom nechala urobiť mikroblading obočia – semipermanentnú techniku tetovania, vďaka ktorej obočie vyzerá hustejšie. Druhá žena podstúpila rovnaký zákrok šesť rokov predtým, ako sa jej objavili podobné príznaky. Biopsia kože postihnutých oblastí odhalila, že obe ženy trpia sarkoidózou. Röntgenové snímky a skenovanie hrudníka uviedli, že choroba sa vyskytovala aj v ich pľúcach a lymfatických uzlinách.

Dve ženy podstúpili obľúbenú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sarkoidóza spôsobuje, že v niektorých častiach tela sa vytvárajú malé škvrny napuchnutého tkaniva, ktoré sa nazývajú granulómy. V niektorých prípadoch je obmedzená len na kožu – to sa nazýva kožná sarkoidóza. U väčšiny ľudí sa však choroba rozšíri do pľúc a lymfatických uzlín, čo sa nazýva systémová sarkoidóza. Môže postihnúť aj iné časti tela vrátane mozgu, obličiek a srdca, čo môže byť smrteľné. Príčina sarkoidózy nie je známa, ale niektorí odborníci sa domnievajú, že ju môže vyvolať vystavenie určitým dráždivým látkam, najčastejšie plesniam a pesticídom. Existujú určité dôkazy, že niektorí ľudia môžu byť geneticky náchylnejší na vznik tohto ochorenia. Keď sa to stane, imunitný systém tela sa rozbehne a začne útočiť sám na seba.

V súčasnosti neexistuje liek, ale príznaky sa zvyčajne dajú zvládnuť pomocou liekov, uvádza britská Národná zdravotnícka služba. V časopise Journal of Medical Case Report lekári napísali, že mikroblading pravdepodobne spustil rozvoj sarkoidózy u oboch pacientiek v týchto dvoch prípadoch. Dodali, že vzhľadom na to, že jedna žena pracovala ako pokladníčka a druhá ako zdravotná sestra, je nepravdepodobné, že by boli vystavené dráždivým látkam iným spôsobom. Lekári uviedli, že atrament, ktorý bol použitý na ošetrenie, mohol spustiť toto ochorenie. 

Dve ženy podstúpili obľúbenú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prvá žena bola dva roky liečená steroidmi. Počas tohto obdobia sa kožné lézie vyčistili a pľúcne výrastky ustúpili. Druhá žena bola tiež liečená steroidmi a počas prvého roka liečby zaznamenala podobné zlepšenie. Autori vyzvali lekárov a kozmetičky, ktorí ponúkajú tieto zákroky, aby klientov upozornili na súvislosť medzi mikroblandingom a sarkoidózou. „Pred takýmito zákrokmi by mali byť pacienti primerane informovaní o tomto riziku napriek jeho zriedkavosti,“ uviedli.

Viac o téme: Mikrobladingúprava obočiaSarkoidóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu