Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zbohom, 200 eur na dieťa: Štátna pomoc okresaná na minimum! Pracujúci rodičia prídu o poriadnu sumu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Sumu 200 eur na dieťa, ktorá bola vlajkovou loďou Matovičovej „prorodinnej politiky“ tak od budúceho roka zrejme uvidíme v novom šate. Suma, ktorou si pracujúci rodičia vedeli značne pomôcť by tak mala prejsť zmenou, po ktorej bude okresaná takmer o tretinu. Súčasná vláda tvrdí, že si ho nemôžeme dovoliť.

archívne video

SaS nebude vetovať daňový bonus na deti, no nesúhlasí s jeho filozofiou, bohatší sa vraj ešte viac nabalia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

60 eur prídavky na dieťa a ďalších 140 každý mesiac dole z daní ako bonus. Pracujúci rodičia si na Matovičov balíček, ktorý takto funguje od vlaňajška, rýchlo zvykli. Mnohí si ho uplatňujú práve teraz pri daňovom zúčtovaní, píše portál Tv Noviny.

Rodičia detí si tak vďaka daňovému bonusu na dieťa mohli mesačnú výplatu po zdanení pasívne navýšiť o nezanedbateľnú sumu 140 eur. Zlatým časom je však od budúceho roka koniec. Bývalá vláda, ktorá zákon o daňovom bonuse na dieťa presadila, ho nastavila len na dva roky, dnes to však podľa súčasnej vlády vyzerá tak, že si ho v budúcnosti nebudeme môcť dovoliť, a to aj napriek tomu, že peniaze na 13. penzie vláda našla.

Zbohom, 200 eur na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Daňový bonus tak v januári 2025 klesne zo 140 na 100 eur pri menších deťoch. Pri deťoch starších, ako 15 rokov klesne ešte citeľnejšie a to rovno na 50 eur mesačne. Pracujúci rodičia detí to tak pocítia vo výplatných termínoch, kedy sa ich čistá mzda výrazne zníži.

Aj keď si súčasná vláda stojí za tým, že toto riešenie si dovoliť nemôžeme, nie je vylúčené, že do konca roka navrhnú vlastnú formu úľavy. Ich cieľom je totiž legislatívu nastaviť „sociálne spravodlivejšie“.

Zbohom, 200 eur na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: MzdaIgor Matovič200 eur na dieťaŠtátna pomocDaňový bonus na dieťa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu