Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Výdavkové limity meníme so súhlasom Európskej komisie: Plníme tým plán obnovy, tvrdí Kamenický

Ladislav Kamenický Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zmena pravidiel výdavkových limitov, ktorú vo štvrtok schválila vláda, bola prekonzultovaná a odsúhlasená Európskou komisiou (EK). Ak bude schválená čo najskôr aj Národnou radou (NR) SR, nemal by byť problém s plnením príslušného záväzku z plánu obnovy, uviedol po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Parlament by mal prerokovať právnu normu na návrh vlády v skrátenom legislatívnom konaní.

Minister zopakoval svoj názor, že výdavkové limity boli doteraz v slovenskej legislatíve upravené zle a ich dôsledkom by mohlo byť "zadusenie" ekonomiky. "Ja som o tom rokoval aj s komisármi, kde sme sa teda dohodli, že budú jedny pravidlá a budú platiť pravidlá EK, ktoré boli odsúhlasené asi týždeň dozadu v Európskom parlamente," priblížil Kamenický. Slovenská republika bude podľa neho jednou z prvých krajín, ktorá tieto nové pravidlá prevezme, pričom aj ostatné krajiny EÚ chcú ísť touto cestou.

VIDEO Tlačová konferencia vládnych predstaviteľov po štvrtkovom rokovaní 

Tlačová konferencia vládnych predstaviteľov po štvrtkovom rokovaní (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zároveň potvrdil, že súčasná vláda chce v nasledujúcich rokoch pokračovať v znižovaní deficitu verejných financií o 1 percentuálny bod (p. b.) ročne. Ide pritom o ambicióznejší plán, ako od SR požadujú európske pravidlá. "Chceme, aby sme v roku 2027 dosiahli deficit na úrovni 3 % HDP, aby nám dlh na základe nejakých ekonomických zákonitosti začal postupne klesať," avizoval Kamenický.

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (2)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pripomenul, že konsolidačným plánom vlády verí aj ratingová agentúra Standard and Poor's (S&P), ktorá minulý týždeň ponechala rating Slovenska na doterajšej úrovni A+. A to napriek tomu, že všetci očakávali jeho zníženie. "Ja som presvedčený, že ak dodržíme to, čo sme prisľúbili alebo to, čo ja stále deklarujem, tak SR bude veľmi kredibilným partnerom nielen pre európske inštitúcie, ale najmä pre finančné trhy, ktoré sú veľmi senzitívne na akékoľvek zásadné zmeny," zdôraznil.

Cieľom vládou schváleného návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov. Rezort financií tiež navrhuje priamo v novele limit verejných výdavkov na rok 2024. Cieľom je zabezpečiť splnenie míľnika Plánu obnovy a odolnosti, keďže limit verejných výdavkov na tento rok doteraz nebol schválený. Jeho navrhovaná výška je 58,156 miliardy eur a platný má byť okamžite dňom vyhlásenia.

Viac o téme: Ministerstvo financiíLadislav kamenickýVýdavkové limity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu