Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daňový bonus pre rodičov ako ho poznáme končí: Nová vláda ho poriadne okresala, takáto bude jeho výška po novom!

(Zdroj: Getty Images, Pixabay, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Maximálna výška daňového bonusu, ako ho rodičia poznali doteraz sa zmení. Koalícia sa však rozhodla, že zníži nielen jeho výšku, ale rodičia starších detí budú poberať daňový bonus o niekoľko desiatok eur nižší.

Už v roku 2025 sa tak suma z maximálnych 140 eur na jedno dieťa zníži na 100 eur a aj to len pre deti do 15 rokov. Na staršie deti budú dostávať rodičia už iba maximálne 50 eur. Nová vláda sa pre tento krok rozhodla v súvislosti s konsolidáciou verejných financií a avizovala, že ani tento krok nemusí byť definitívny, informoval portál tvnoviny.sk.

Tlačová konferencia Slovenskej lekárskej komory na tému Aktuálna situácia v zdravotníctve (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„V oblasti zdanenia príjmov fyzických osôb vláda navrhne zaviesť vyššiu progresivitu úpravou pásiem základu dane bez negatívneho dosahu na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva a sociálne spravodlivejšie nastaví daňový bonus na dieťa,“ napísala v Programovom vyhlásení vlády. Daňový bonus by tak po novom mohol byť efektívnejší najmä pre ľudí s nižším príjmom, čím chce aj Ministerstvo financií SR zefektívniť doterajší systém vyplácania daňového bonusu.

V minulosti prešlo vyplácanie daňového bonusu viacerými zmenami. Od júla 2022 bola jeho výška 70 eur pre deti do 15 rokov a 40 eur pre staršie deti, v roku 2023 ho vláda Igora Matoviča zdvihla na maximálnych 140 eur pre deti do 18 rokov a 50 eur pre deti nad 18 rokov, a ak sa vláda a Ministerstvo financií nerozhodne inak, od roku 2025 by suma daňového bonusu pre deti do 15 rokov bola maximálnych 100 eur a 50 eur pre deti do 18 rokov.

Na nespravodlivý systém vyplácania v minulosti upozorňovali viacerí odborníci vrátane slovenského analytika, politika a lektora v oblasti pracovného práva, sociálneho zabezpečenia a daní Jozefa Mihála. V praxi to znamenalo, že nárok na plný daňový bonus mal doteraz iba rodič, ktorý v prípade, že má dve deti do 18 rokov, zarábal v hrubom aspoň 1200 eur mesačne, v prípade, že má tri deti, výška zárobku bola nastavená na 1450 eur v hrubom.

Viac o téme: Daňový bonusVeková hranicaZníženie daňového bonusu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu