Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za graffiti dostal päť mesiacov a tri rany palicou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

SINGAPUR - Švajčiara Olivera Frickera (32) dnes v Singapure odsúdili na päť mesiacov väzenia a tri rany palicou za to, že 16. mája nastriekal graffiti na vagóny tamojšieho metra. Fricker sa k vandalizmu a neoprávnenému vniknutiu do depa singapurského metra priznal.

Podľa singapurskej prokuratúry Fricker spáchal svoj čin spoločne s Britom Lloydom Danom Alexandrom (29). Tomu sa však podarilo z krajiny utiecť.

Prokuratúra uviedla, že Fricker, ktorý pracoval v Singapure od roku 2008 ako poradca v odbore informačných technológií, a Alexander, sa do depa prestrihali cez bezpečnostný plot a posprejovaním vagónu metra spôsobili škodu za približne 11 000 singapurských dolárov (približne 6600 eur).

Podľa singapurských zákonov hrozilo Frickerovi až trojročné väzenie, pokuta do 2000 singapurských dolárov (cca 1200 eur) a od troch do ôsmich rán palicou.

Prevádzkovateľ metra sa začiatkom tohto mesiaca ospravedlnil, že na vandalizmus turistov prišiel s oneskorením. Umelecky bolo údajne pestré graffiti natoľko vydarené, že ho zamestnanci považovali za povolenú reklamu. Následne zvýšili bezpečnostné opatrenia, pribudli zátarasy a pletivá, kamery a hliadky bezpečnostnej služby.

Telesné tresty v Singapure, pred ktorými nie sú uchránení ani cudzinci, sa dostali do centra svetovej pozornosti v roku 1994, kedy bol v Singapure za vandalizmus zbitý palicou americký teenager Michael Fay, hoci za zmiernenie trestu orodoval sám vtedajší prezident Bill Clinton.

Trest v podobe zbitia palicou stihne ročne v Singapure priemerne tisíc odsúdených. Uskutočňuje ho špeciálne vycvičený zriadenec cez sedacie svaly sa zakrytím životne dôležitých orgánov za prítomnosti lekára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu