Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súdili vydieračov zo Záhoria, bývalý kukláč dostal 25 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEZINOK – Trest 25 rokov väzenia dnes vymeral pre bývalého kukláča Miroslava Š. senát Špecializovaného trestného súdu. V kauze súdili 18 obžalovaných z vydieračskej skupiny nazývanej „Štvrťáci“ pod vedením Miroslava Š. Rovnaký trest, teda 25 rokov za mrežami, dostal aj Patrik Š. Vysoký trest dostali aj Ľuboš Č. - 18,5 roka väzenia, Zdenek U. 12 rokov a Milan L. 10 rokov za mrežami.

Ďalším piatim obžalovaným vymerali tresty v rozpätí od deväť rokov a dva mesiace po päť rokov. Traja obžalovaní, ktorí spočiatku vinu popierali, ale v októbri 2009 sa pred senátom k trestnej činnosti začali priznávať, dostali nižšie tresty. Rastislavovi Z. vymerali päť rokov väzenia, Zdenkovi K. šesť rokov a Petrovi H. 8,5 roka väzenia. Senický policajt, ktorý údajne bol informátorom skupiny, dostal tri roky, jednému z obžalovaných vymerali osemmesačný podmienečný trest. Ďalších troch spod obžaloby oslobodili. Predseda senátu ešte zdôvodňuje rozsudok, zatiaľ sa obžalovaní ani prokurátor nevyjadrili, či sa odvolajú.

Miroslav Š. si napokon rozsudok nevypočul, i keď ho ráno eskortovali z väzby do pojednávacej miestnosti. Pred pojednávaním však požiadal o konanie v jeho neprítomnosti, preto po začiatku pojednávania miestnosť opustil. Podľa obžaloby skupina vymáhala peniaze od podnikateľov z okolia Senice, Skalice, Myjavy a Malaciek za fiktívnu ochranu. Vymáhali aj pohľadávky zadlžených podnikateľov. Policajti časť skupiny zadržali v novembri 2006 v Senici, kde údajne pýtali väčšiu sumu peňazí ako pokutu. Podľa polície mal Miroslav Š. mnoho známych v policajných zložkách, na prokuratúre aj na súdoch. Policajný prezident Ján Packa v minulosti uviedol, že Miroslav Š. mal byť súdený za lúpež, ale oslobodili ho.

Vodca skupiny podľa senátu zaviedol v skupine systém odmien, povinné zlepšovanie fyzickej kondície, aj sankcie za porušenie pravidiel. Vyzbrojení boli bejzbalovými palicami a obuškami, používali autá. Niektorí v skupine pôsobili ako pravé ruky šéfa, viacerí boli biletármi, vyhadzovačmi, členmi výjazdovej skupiny, rozbíjačmi či šoférmi. Podľa rozsudku v jednom prípade vymáhania pohľadávky niekoľko dní stanovali pred domom dlžníka, kontrolovali doklady rodiny, vypúšťali im vodu, poškodzovali fóliovník a úrodu. V inom prípade vyžadovanej platby za to, že poškodený podľa nich „kazil“ ceny mäsa, prehodili zápalné fľaše za plot sídla jednej firmy. Od ďalšieho muža žiadali poplatok za to, že sa vozil na skútri po vodnej ploche pri Sekuliach. Skupine pomáhal aj senický policajt, ktorý im poskytoval informácie, aj ich varoval, aby nešli na jednu „akciu“. To však nerešpektovali a policajti ich zadržali.

Bývalý kukláč Miroslav Š. svedčí aj v procese s trnavskými kukláčmi, ktorí boli podľa obvinení súčasťou lúpežného gangu z Banskej Bystrice, Trnavy a Trenčína. Činnosť tejto skupiny policajti objasnili s pomocou bývalého kukláča Juraja Rozsíka, odsúdeného za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka v Polomke.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu