Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za zbitie návštevníkov baru a hajlovanie peňažné tresty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA – Na peňažný trest 250 eur odsúdil dnes sudca Okresného súdu v Banskej Bystrici aktéra bitky v Irish pube Róberta Deliča (20) z Detvy. Rozsudok je právoplatný, pretože výtržník ani prokurátorka sa neodvolali.

Sudca zároveň uznal za vinného Deličovho kamaráta Jaroslava M. z „hajlovania“, teda trestného činu propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov a uložil mu peňažný trest dvesto eur. Jaroslav M. sa voči rozsudku odvolal, prokurátorka sa vyjadrí v zákonnej lehote.

V septembri 2005 počas Radvanského jarmoku Delič s ďalšími kamarátmi o pol noci vnikli do Irish pubu v Banskej Bystrici, zbili zákazníkov a personál a poškodili zariadenie. Podľa svedkov útok na bar a jeho návštevníkov nasledoval po tom, ako Róbert na ulici zapáral do dvojice žien a ich spoločníka, ktorí potom zavítali do Irish pubu. Útok na návštevníkov baru totiž viedol on a správal sa ako v amoku. Poznali ho všetci svedkovia, pretože z útočníkov bol najmenší a aj medzi kamarátmi bol známy pod prezývkou Malý Robo. Sudcovi povedal, že na ten deň sa nepamätá, lebo bol opitý a vraj vypil všetko, čo mu prišlo do ruky. Nepamätal sa na to, kto s ním na bar zaútočil, ani čo vo vnútri robili. Trochu vytriezvel po zásahu policajtov, ktorí ho mali „otrieskať o stenu“.

Spolu s Deličom prokurátorka žalovala aj jeho kamarátov Martina Juhása, Jána Kapusňáka a Jaroslava M. Sudca v prípade najprv rozhodol trestným rozkazom, voči ktorému Juhás ani Kapusňák nepodali odpor a rozsudky sa stali právoplatnými. S trestným rozkazom nebol spokojný Delič ani Jaroslav M., ktorý sa na lavici obžalovaných ocitol za „hajlovanie“. Obžalobu na štyroch mladíkov prokurátorka podala za výtržnosti v Irish pube i za hajlovanie, pretože Martin Juhás zvaný Jugoš vystupoval v oboch skutkoch. Juhás i Kapusňák v procese s Deličom a Jaroslavom M. vystupovali ako svedkovia.

Hajlovanie, teda trestný čin propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov mal spáchať Jaroslav M. v polovici novembra 2005 predpoludním na Moysesovom námestí v Banskej Bystrici. Spolu s už odsúdeným kamarátom Juhásom mal predpažovať pravú ruku a volať „Heil Hitler!“. Trestný čin oznámil istý lekár z Bratislavy, ktorý bol vtedy v Banskej Bystrici na návšteve.

Obžalovaní i ich kamaráti svedkovia odmietli príslušnosť k hnutiu skinheads. Tetovanie na vyholených hlavách a iných častiach tela označili za chybu z mladších rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu