Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kvórum pri miestnom referende v Bratislave a Košiciach by sa mohlo znížiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pri miestnom referende v Bratislave a Košiciach by sa mohlo znížiť kvórum na jeho platnosť. Vyplýva to z novely zákona o zahraničnej službe, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci OĽANO.

"Cieľom návrhu zákona je posilniť volebné právo občanov v samospráve tým, že sa uľahčí a zefektívni mestské a miestne referendum v Bratislave a Košiciach znížením počtu podpisov pod petíciu na jeho vypísanie a znížením referendového kvóra na platnosť referenda. Zároveň sa aj zjednocuje právna úprava týkajúca sa Bratislavy a Košíc v týchto otázkach," píše sa v dôvodovej správe.

Novela by mohla posilniť právomoci parlamentu v oblasti zahraničnej služby

Návrh ráta s tým, že platnosť výsledkov referenda by nemusela byť podmienená účasťou nadpolovičnej väčšiny, ale len 25 percentami oprávnených voličov. Na prijatie návrhov z referenda by bol naďalej potrebný súhlasný nadpolovičnej väčšiny účastníkov referenda. Novela by mohla zároveň podľa slov predkladateľov posilniť právomoci parlamentu vo vzťahu k vláde v oblasti zahraničnej služby. Predkladatelia to chcú docieliť tým, že príslušné parlamentné výbory budú vedúcim diplomatických misií schvaľovať zameranie činnosti ich misie. V súčasnosti takéto zameranie len prerokúvajú.

Viac o téme: ReferendumKvórumBratislavaKošiceNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu