Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Petr Pavel pokračuje v tradícii: Na Slovensko pricestuje už o týždeň

Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov Zobraziť galériu (2)
Petr Pavel počas tlačovej konferencie po ohlásení predbežných neoficiálnych výsledkov (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Novozvolený český prezident Petr Pavel pricestuje budúci pondelok (13. 3.) na nástupnú dvojdňovú návštevu Slovenska. Pozvala ho hlava štátu SR Zuzana Čaputová. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec.

"Pokračuje tak v dlhoročnej tradícii svojich predchodcov, keď aj jeho prvá zahraničná cesta smeruje na Slovensko. Uskutoční sa iba niekoľko dní po jeho slávnostnej inaugurácii," priblížil.

Archívne video: Pavel otvorene: Slovensko chcem navštíviť hneď po inaugurácii, nebudem strácať čas

Pavel otvorene: Slovensko chcem navštíviť hneď po inaugurácii, nebudem strácať čas (Zdroj: TASR/ Barbora Vizváryová)

Návšteva sa začne privítacím ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca v Bratislave. Po spoločných rokovaniach si hlavy štátov uctia pamiatku zakladateľov prvej Československej republiky T. G. Masaryka a M. R. Štefánika pri ich pamätníkoch na nábreží Dunaja. Večer sa stretnú na diskusii v Slovenskom národnom divadle.

Petr Pavel daroval prezidentke
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Počas návštevy Slovenska sa stretne s najvyššími ústavnými činiteľmi

Zvolený český prezident sa počas svojej prvej zahraničnej návštevy na Slovensku stretne okrem prezidentky Zuzany Čaputovej aj s povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom. S prezidentkou sa dohodli aj na netradičnom programe. V pondelok to uviedla hovorkyňa Petra Pavla Markéta Řeháková, ktorá sa zatiaľ k netradičným bodom programu nechcela viac vyjadrovať.

Podľa Řehákovej sú v programe naplánované aj určité netradičné body. "Je to program, ktorý bude symbolizovať, aké hodnoty pani prezidentka a pán zvolený prezident považujú za najdôležitejšie a akcia, ktorá by sa okolo toho mala uskutočniť, tie hodnoty zdôrazní," načrtla bez ďalších podrobností Řeháková. V pondelok sa Pavel stretne aj s povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom. Na druhý deň má naplánované stretnutie s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom. Pavel sa na svoju prvú zahraničnú návštevu v úrade chystá autom, podľa hovorkyne si želá skromnú prezidentskú kolónu.

Viac o téme: Návšteva Petr PavelZuzana ČaputováStretnutie prezidentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu