Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V návrhu zmeny zákona o verejnom obstarávaní vidíme benefity pre samosprávy, tvrdí Rybníček

Richard Rybníček
Richard Rybníček

BRATISLAVA - Mestá pozitívne vnímajú viaceré benefity navrhovanej novely zákona o verejnom obstarávaní. Samosprávy oceňujú napríklad možnosť stanoviť pokutu pre verejných obstarávateľov podľa skutkových okolností daného porušenia. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.

Poukazuje pri tom na to, že obdobne majú nastavený systém sankcií aj v Českej republike. V zmene legislatívy vidí zároveň možnosť, ako zmierniť riziko odlivu zamestnancov realizujúcich verejné obstarávanie. "Už teraz majú viacerí naši členovia problémy personálne zabezpečiť proces verejného obstarávania. Hrozbu možného odlivu zamestnancov aktívne riešime aj s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý naše obavy vníma a stotožňuje sa s nimi," uviedol šéf samosprávneho združenia, zastupujúceho 61 slovenských miest, v ktorých žije viac ako 2 milióny obyvateľov.

 

ÚNIA MIEST SLOVENSKA PODPORUJE PRIPRAVOVANÚ MOŽNOSŤ ZNÍŽENIA POKÚT PRE SAMOSPRÁVY ÚMS predstavila svojim členom...

Posted by Únia miest Slovenska on Monday, March 13, 2023

ÚVO v téme poukazuje na nedostatok odborných garantov, ktorí majú kontrolovať a zabezpečovať odbornú úroveň obstarávateľov. Odborným garantom sa môže v súčasnosti stať fyzická alebo právnická osoba, ktorá preukáže odbornú prax alebo úspešne vykoná skúšku na úrade. ÚVO odhaduje, že v súčasnosti verejné obstarávanie v SR realizuje 10.000 až 15.000 osôb. V zozname odborných garantov je však zapísaných 50 fyzických a tri právnické osoby. "Nepomer medzi potrebami a reálnou dostupnosťou je absolútne zásadný a môže od budúceho roka ohroziť fungovanie celého systému verejného obstarávania," vyjadril sa ÚVO. Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní je aktuálne v druhom čítaní.

Viac o téme: ZákonSamosprávyRichard Rybníček.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu