Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Možnosti zvýšenia platov zdravotníkov sa ešte riešia, tvrdí Lengvarský

Vladimír Lengvarský
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pri niektorých zdravotníckych povolaniach sa rieši, či je možné ich platy zvýšiť ešte viac. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Reagoval tak na novinársku otázku, prečo sa presunulo rokovanie k návrhu zákona o úprave platov zdravotníkov na koniec aktuálnej parlamentnej schôdze.

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Monika Kavecká (OĽANO) avizovala, že predloží pozmeňujúci návrh k platom sestier a pôrodných asistentiek. Chce, aby sa koeficienty ich základnej mzdy oproti pôvodnému návrhu ešte zvýšili - napríklad pri sestrách bez praxe na 1,05-násobok priemernej mzdy.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek poslala v stredu poslancom otvorený list. Upozorňuje ich, že vládny návrh, ku ktorého príprave ju neprizvali, nereflektuje na jej požiadavky a neprinesie takmer žiadne zlepšenie postavenia sestier a pôrodných asistentiek. Komora preto poslancom predstavila vlastný návrh zvyšovania miezd. Napríklad pri spomínanej sestre bez praxe navrhuje počiatočný koeficient zvýšiť na 1,15-násobok priemernej mzdy.

Parlament vládny návrh k platom zdravotníkov posunul v piatok (23. 9.) do druhého čítania. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Zdravotníctvo bude na budúci rok potrebovať o 800 miliónov eur viac

Rezort zdravotníctva bude na budúci rok potrebovať o 800 miliónov eur viac. Odhaduje to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko, ktorý upozornil, že bez zvýšenia nebude možné zabezpečiť súčasnú zdravotnú starostlivosť.

Upozornil, že všetky tri zdravotné poisťovne sú prvýkrát v histórii Slovenska v strate. "Konštatuje to Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Poisťovne nevedia vyrobiť žiadne peniaze. Ak peniaze neprídu cez štátny rozpočet a nebudú zvýšené odvody za poistencov štátu, rozpočet pre zdravotníctvo musí byť zvýšený. Ak sa má všetko realizovať. Poisťovne na to nebudú mať peniaze," povedal prezident ANS na stredajšej tlačovej konferencii v Dražkovciach pri Martine.

ANS vyčíslila celkový nárast budúcoročných nákladov pre 79 nemocníc v asociácii na 355 miliónov eur. "Zvýšenie prevádzkových nákladov za naše nemocnice je 111 miliónov eur. Musíme brať do úvahy ceny za energie, infláciu. Napríklad ceny potravín v našich nemocniciach stúpli o 22 percent. Predpokladáme, že takýto materiál sa posunie aj na ministerstvo financií," podotkol Petko.

Viceprezident ANS Igor Pramuk konkretizoval, že nemocnice sú schopné zvládnuť ceny na úrovni 130 eur za megawatthodinu elektrickej energie a 50 eur za plyn. "Všetko navyše bude buď kompenzované, alebo nastane veľký problém," dodal.

Viac o téme: PlatyZdravotníciZvýšenieVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu