Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojenské cvičenie Číny: Líniu v Taiwanskom prielive prekročilo až 68 bojových lietadiel

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Ng Han Guan)

TCHAJ-PEJ - Taiwanská armáda oznámila, že v piatok prekročilo líniu rozdeľujúcu Taiwanský prieliv na čínsku a taiwanskú časť 68 čínskych bojových lietadiel a 13 vojnových lodí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Odsudzujeme komunistickú armádu za úmyselné prekročenie stredovej línie a zasahovanie do mora a vzdušného priestoru v okolí Taiwanu," uviedlo vo vyhlásení taiwanské ministerstvo obrany. Čínska armáda uviedla, že jej cvičenia zahŕňali "konvenčný raketový útok" vo vodách ležiacich východne od Taiwanu. Štátna televízia CCTV informovala, že čínske rakety preleteli priamo nad Taiwanom, čo by podľa AFP - ak by sa to oficiálne potvrdilo - znamenalo značnú eskaláciu situácie.

Ozbrojené sily Taiwanu označili najnovšie vojenské cvičenie Číny za "mimoriadne provokatívne". Čína spustila vo štvrtok rozsiahle vojenské cvičenia v okolí tohto ostrovného štátu na protest proti tohtotýždňovej návšteve predsedníčky Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej na Taiwane. V piatok Peking oznámil, že za posledné dva dni sa na cvičeniach podieľalo vyše 100 bojových lietadiel a desať lodí, píše agentúra AP.

Vojenské cvičenie Číny: Líniu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Ng Han Guan)

Čína v piatok uvalila sankcie na Pelosiovú a jej rodinu a tiež oznámila, že pozastavuje dialóg so Spojenými štátmi vo viacerých oblastiach vrátane klimatickej zmeny, vojenských záležitostí či spolupráce pri prevencii drogovej trestnej činnosti.

USA si predvolali veľvyslanca Číny

Biely dom si vo štvrtok predvolal čínskeho veľvyslanca vo Washingtone Čchina Kanga, aby mu vyjadril svoj nesúhlas s krokmi Číny v Taiwanskom prielive. V piatok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby, informuje o tom agentúra Reuters. Washington označil čínske vojenské manévre v Taiwanskom prielive za nezodpovedné a v rozpore s udržaním mieru a stability v regióne. "Objasnili sme, že Spojené štáty sú pripravené na to, čo sa Peking rozhodne urobiť. Nevyhľadávame a nechceme krízu," povedal Kirby.

Dodal, že Washington sa nenechá odradiť "od pôsobenia vo vodách a vzdušnom priestore západného Tichomoria v súlade s medzinárodným právom, ako to robí už desaťročia", aby chránil slobodnú indicko-tichomorskú oblasť.

Viac o téme: HranicaPrekročenieBojové lietadláČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu