Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Britská vláda uskutoční hlasovanie o dôvere voči sebe samej: Prebehnúť by malo budúci týždeň

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

LONDÝN - Britská vláda uskutoční v pondelok budúci týždeň hlasovanie o dôvere voči sebe samej. Rozhodla sa tak po tom, ako bola v utorok zablokovaná snaha o takého hlasovanie, iniciovaná opozičnou Labouristickou stranou. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britský premiér Boris Johnson minulý týždeň oznámil, že odstúpi z funkcie, keď si jeho Konzervatívna strana zvolí nového lídra. Opoziční labouristi však chceli hlasovanie o dôvere voči Johnsonovej vláde, aby bol premiér nútený odísť skôr, píše Reuters.

Príležitosť rozhodnúť sa 

Vláda však snahu labouristov zablokovala, pretože Johnson by podľa jej vyjadrení mal byť vynechaný z takéhoto hlasovania. "Predkladáme návrh, ktorý dáva Dolnej snemovni príležitosť rozhodnúť sa, či vláde dôveruje," uviedla vláda vo vyhlásení, ktoré sprostredkovala stanica BBC.

Z boja o post šéfa konzervatívcov vypadli Hunt a Zahawi

Z boja o post šéfa britskej Konzervatívnej strany v stredajšom prvého hlasovaní vypadli dvaja poslanci - Jeremy Hunt a Nadhim Zahawi. Do štvrtkového druhého kola tak postupuje len zvyšných šesť kandidátov. Informuje o tom stanica Sky News.

Hunt, niekdajší minister zdravotníctva a zahraničných vecí, ktorý v roku 2019 prehral súboj o post šéfa strany so súčasným premiérom Borisom Johnsonom, získal hlasy len 18 z 358 konzervatívnych poslancov. Hranicu 30 hlasov sa nepodarilo prekonať ani ministrovi financií Zahawimu, ktorého podporilo 25 poslancov. Výsledky prvého kola hlasovania oficiálne oznámil sir Graham Brady, šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany.

Do druhého kola tak postupujú bývalý minister financií Rishi Sunak, ktorý v stredu získal najviac hlasov (88). Druhá skončila štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová so 67 hlasmi; tretí najvyšší počet hlasov (50) dosiahla ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Nasledovali Kemi Badenochová (40 hlasov), ktorá šéfovala vládnemu úradu pre rovnosť príležitostí, predseda zahraničného výboru Dolnej snemovne Tom Tugendhat (37 hlasov) a generálna prokurátorka Suella Bravermanová (32 hlasov).

Viac o téme: VládaHlasovanieDôveraBritániaBoris Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu