Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Boj o post šéfa konzervatívcov v Británii pokračuje: V hre zostali Sunak a Trussová

Liz Trussová
Liz Trussová (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

LONDÝN - V boji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany zostali po stredajšom hlasovaní dvaja kandidáti - bývalý minister financií Rishi Sunak a šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. Výsledky hlasovania oficiálne oznámil šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady. Informuje o tom britská spravodajská stanica Sky News.

V hlasovaní poslancov Konzervatívnej strany znovu zvíťazil Sunak, ktorý získal 137 hlasov. Trussovú podporilo 113 konzervatívcov. Z boja o post lídra Konzervatívnej strany vypadla štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová, ktorá získala 105 hlasov.

Kandidátov bolo osem

Meno nového šéfa konzervatívcov a zároveň nového premiéra, by malo byť známe najneskôr do 5. septembra. Hlasovanie o novom lídrovi Konzervatívnej strany sa začalo minulý týždeň. O túto funkciu sa oficiálne uchádzalo osem kandidátov. Súčasný predseda strany a zároveň premiér Johnson začiatkom júla oznámil, že z oboch funkcií odstupuje.

Dosluhujúci premiér v stredu absolvoval poslednú hodinu otázok a odpovedí v parlamente. Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že jeho kabinet previedol krajinu pandémiou a "pomáha zachraňovať inú krajinu od barbarstva". Rozlúčil sa slovami: "Hasta la vista, baby." Jeho spolustraníci ho potom odprevadili potleskom postojačky.

Ako jediný dokážem poraziť labouristov, tvrdí Sunak

Kandidát na post nového lídra britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v stredu povedal, že iba on dokáže poraziť opozičných labouristov v parlamentných voľbách. Jeho súperka Liz Trussová je v prípade víťazstva ako nová premiérka pripravená od prvých dní pustiť sa do práce. TASR správu prevzala z webovej stránky staníc BBC a Sky News. "Potrebujeme obnoviť dôveru, potrebujeme vybudovať hospodárstvo, a zjednotiť našu krajinu," povedal bývalý minister financií Sunak vo videu zverejnenom na Twitteri. Svojim priaznivcom sa poďakoval za podporu.

Aj Trussová sa na Twitteri poďakovala za dôveru a uviedla, že v prípade zvolenia je pripravená pustiť sa do práce od prvých dní. Približne 175.000 členov strany bude teraz vyberať nového lídra prostredníctvom hlasovacích lístok, ktoré im budú rozposlané poštou od 1. augusta, píše Sky News. Hlasovať môžu len straníci, ktoré budú v deň uzavretia hlasovania aspoň tri mesiace členmi strany.

Dvojica kandidátov - Sunak a Trussová - bude cestovať po krajine a získavať podporu členov. Toto hlasovanie sa skončí 2. septembra popoludní a meno nového lídra bude oznámené 5. septembra, píše Konzervatívna strana na oficiálnej webovej stránke. Nový predseda strany bude aj britským premiérom.

Súčasný predseda strany a zároveň premiér Boris Johnson 7. júla oznámil, že z oboch funkcií odstupuje. Hlasovanie o novom lídrovi konzervatívcov sa začalo minulý týždeň v stredu (13. júla), keď z pôvodných ôsmich kandidátov vypadli Jeremy Hunt a Nadhim Zahawi. V ďalších kolách postupne neuspeli generálna prokurátorka Suella Bravermanová (14. júla), poslanec Tom Tugendhat (18. júla), bývalá šéfka vládneho úradu pre rovnosť príležitostí Kemi Badenochová (19. júla) a štátna tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Penny Mordauntová (20.).

Viac o téme: BritániaLiz TrussováKonzervatívna stranaRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu