Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vláda súhlasí s pristúpením Fínska a Švédska do NATO: Návrh putuje do parlamentu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda SR odobrila pristúpenie Fínska a Švédska do NATO. V stredu súhlasila s ratifikáciou príslušných protokolov k Severoatlantickej zmluve. Vstup severských krajín do Aliancie musí ešte odsúhlasiť parlament. Následne ho môže ratifikovať prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Kabinet v materiáli deklaroval plnú podporu členstvu Fínska a Švédska v Aliancii. Ako skonštatoval, krajiny sú najbližšími partnermi NATO, ktorí zdieľajú naše princípy, ako aj hodnoty a záväzky vyplývajúce z členstva v Aliancii. Ich členstvo podľa predkladateľov posilní severoatlantickú stabilitu a bezpečnosť, ako aj bezpečnosť Slovenskej republiky.

Vláda súhlasí s pristúpením
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Otázky Turecka k záväzku Fínska a Švédska bojovať s terorizmom ako s jednou z najvážnejších hrozieb, ktorým čelí aj Aliancia, boli podľa materiálu dostatočne zodpovedané po vzájomných konzultáciách. Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do NATO pred dvoma mesiacmi v súvislosti s ruským vojenským útokom na Ukrajinu. Obe škandinávske krajiny už dlhšiu dobu s NATO úzko spolupracovali.

Viac o téme: VládaNATOŠvédskoFínskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu