Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Exminister Drucker sa pustil do novej veľkej reformy zdravotníctva: VIDEO Je to len Legvarského fikcia

Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení Zobraziť galériu (3)
Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pacienti na Slovensku ešte nikdy neboli v takom ohrození ako počas súčasnej vlády. Zo svojho programu nesplnila takmer nič a po tomto týždni je jasné, že ani nesplní. Podľa predsedu strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáša Druckera je nová koncepcia zdravotnej starostlivosti, ktorú predložil minister zdravotníctva, iba fikcia. Jej plnenie je naplánované po roku 2024, keď už súčasná vláda nebude pri moci.

Nová koncepcia zdravotnej starostlivosti je Lengvarského fikcia, hovorí Drucker (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Možno by sme sa mali tešiť, že minister Lengvarský konečne aspoň niečo predložil, ale má to niekoľko háčikov,“ povedal T. Drucker. Nová koncepcia má podľa neho správne ambície, ale nie je vôbec jasné, ako to chce ministerstvo zdravotníctva dosiahnuť. Chýbajú míľniky aj osoba, ktorá bude zodpovedná za implementáciu. 

„Pred voľbami OĽaNO sľubovalo operácie onkologických pacientov do dvoch týždňov. Realita je taká, že ľudia márne čakajú na obyčajné výkony a kvôli nedostatku personálu sa onkologické operácie odkladajú o mesiace,“ upozornil T. Drucker.  Dostupnosť zdravotnej starostlivosti za od nástupu vlády zhoršila. 

Exminister Drucker sa pustil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Predseda strany Dobrá voľba a Umiernení vidí dva hlavné problémy návrhu novej koncepcie. „Po prvé, plnenie je naplánované po roku 2024. Vtedy už pán Lengvarský nebude ministrom, pán Heger nebude premiérom a magister Matovič, dúfajme, nebude ani na politickej mape,“  zdôraznil T. Drucker. 

Druhý problém je, že sa opakuje scenár pri každej ohlásenej reforme tejto vlády. Nik za ňu v skutočnosti nebude zodpovedný. „Preto sa tu nikdy nič nedotiahne dokonca,“ dodal T. Drucker. Vzhľadom na termíny ktoré presahujú volebné obdobie súčasnej vlády navrhuje – podobne ako pri výstavbe nemocníc – aby minister menoval splnomocnenca, ktorý bude na priebeh zmien dohliadať.

Exminister Drucker sa pustil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)
  

„Zodpovedný človek by mal pravidelne informovať o stave vecí a v rozumných rozostupoch predkladať verejnosti odpočet činností a plnenie plánu,“ navrhol T. Drucker. Iba vtedy môže vzniknúť tlak na reálny výsledok, aby sa to neskončilo tak, ako všetko pri súčasnej vláde. „Buď  obrovským problémom, alebo úplným tichom,“ dodal.  

Viac o téme: Zdravotná starostlivosťTomáš DruckerDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu