Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Heger s Matovičom ťahajú Slovensko do rozpočtovej katastrofy

Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Je povinnosťou Eduarda Hegera najneskôr v pondelok jasne a otvorene povedať, či ako premiér dokáže ďalej plniť ústavné povinnosti a zabezpečiť parlamentnú väčšinu na odvrátenie rozpočtovej katastrofy. Ak to nebude schopný garantovať, podľa strany Dobrá voľba a Umiernení neexistuje dôvod, aby jeho vláda pokračovala ďalej.

Drucker z Dobrej voľby si myslí, že k Matovičovi by sme sa mali konečne začať správať ako k ministrovi (Zdroj: Topky/Maarty)

„Naša strana prichádza s inovatívnym návrhom do politickej diskusie: Poďme sa k Matovičovi správať ako k ministrovi financií a k Hegerovi ako k predsedovi vlády,“ povedal dnes predseda strany Tomáš Drucker. Podľa neho sa treba začať pýtať ministra financií, ako zabezpečí zdravé verejné financie a premiéra, ako chce zaistiť, aby vláda fungovala a plnila si ústavné povinnosti.

Heger s Matovičom ťahajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Výkon vládnej ústavnej nie je divadelná aréna, v ktorej sa má pozornosť verejnosti upriamovať na malichernosti, nezmysly, dojímanie sa jedného nad druhým, lacné moralizovanie a trepanie o obetách, ktoré vraj prinášajú. Výkon ústavnej funkcie je robota, je to plnenie záväzkov, správa štátu, schopnosť vládnuť s podporou parlamentu,“ zdôraznil T. Drucker.

Podľa strany Dobrá voľba a Umiernení je premiér povinný najneskôr do pondelka odpovedať na dôležité otázky, ako zabezpečí riadne fungovanie vlády s podporou parlamentu. Začať môže pokojne základnými otázkami o peniazoch, pretože bez stabilných verejných financií a schváleného rozpočtu nebude možné riešiť nič,“ zdôraznil člen predsedníctva strany Rado Baťo.

Heger s Matovičom ťahajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Hegerova vláda musí riešiť štyri veľké problémy: ako zabezpečiť plnenie míľnikov, ktoré umožnia čerpať peniaze z plánu obnovy, ako zabezpečiť schválenie výdavkového stropu na rok 2023, ako vyriešiť sankcie vyplývajúce z ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti (povinnosť vlády požiadať národnú radu o vyslovenie dôvery, viazať 3 % výdavkov a predložiť návrh vyrovnaného rozpočtu na rok 2024, a ako chcú vôbec zabezpečiť schválenie rozpočtu, ktorý zvýši udržateľnosť verejných financií.

Toto všetko sú otázky doslova za miliardy eur, na ktoré sú premiér Heger a minister financií Matovič povinní jasne odpovedať. „Od ich vyriešenia závisí, či sa Slovensku podarí odvrátiť hroziacu rozpočtovú katastrofu, nieto ešte riešiť iné problémy krajiny,“ dodal R. Baťo.

Heger s Matovičom ťahajú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Viac o téme: Rado BaťoTomáš DruckerDobrá voľba a Umiernení
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu