Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Exminister Drucker tvrdo kritizuje vládu v čase krízy: Namiesto problémov riešia statusy na sociálnych sieťach

Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení Zobraziť galériu (4)
Tlačová konferencia strany Dobrá voľba a Umiernení (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda strany Dobrá voľba a Umiernení Tomáš Drucker vyzval vládu, aby okamžite riešila hroziace problémy s vykurovaním škôl, domovov sociálnych služieb a nemocníc. Vysokými cenami energií trpí aj verejný sektor, a nečinnosť vlády je podľa neho neprijateľná. Slovensko je asi jedinou krajinou v Európe, kde boj s cenami energii a tepla nie je témou.

„Prichádzajú veľké problémy, o ktorých sa nahlas nehovorí aj preto, že idú komunálne voľby,“ varuje T. Drucker. Málo ľudí tomu venuje pozornosť, ale náklady na energie nepostihnú len firmy a domácnosti, ale celý verejný sektor.

Upozorňuje, že už dnes vysoké školy otvorene hovoria, že skrátia zimný semester, aby ušetrili na kúrení. Kým pri vysokých školách je to ešte ako tak predstaviteľné, predstavte si, že to rovnako dopadne aj na základných a stredných školách. Nestačili nám mesiace zatvorené školy počas pandémie? pýta sa T. Drucker.

Exminister Drucker tvrdo kritizuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

To isté sa týka domovov sociálnych služieb, v ktorých hrozí zvyšovanie cien pre klientov, a zdravotníckych zariadení a nemocníc, kde budú buď pacienti mrznúť, alebo tam vôbec nebudú, lebo ich nemá kto ošetriť.

Riešenie sa nezrodí v statusoch ani v hádkach na Facebooku,“ hovorí člen predsedníctva strany Rado Baťo. Podľa neho treba dofinancovať samosprávy a hodiť do koša balíčky Igora Matoviča. Jeho drahé poukážky budú môcť deti pri nevykúrených školách využiť akurát tak na krúžok otužovania,“ zdôrazňuje.

Exminister Drucker tvrdo kritizuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Podpredseda strany Dobrá voľba a Umiernení Alojz Hlina pripomína, že sa treba zamerať sa na marže energetických firiem. „Napríklad v susednom Česku bude štát regulovať marže na pohonné hmoty, na Slovensku vláda neurobila okrem prázdnych rečí pred niekoľkými mesiacmi vôbec nič,“ pripomína.

Exminister Drucker tvrdo kritizuje
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Slovensko podľa T. Druckera potrebuje konštruktívnu a odbornú politiku, ktorá ľudí prevedie ťažkými časmi, nie amatérsky cirkus. „Ak vláda nie je ochotná riešiť problémy, má sa pratať do zabudnutia,“ dodal.

Viac o téme: VládaKoalíciaCeny energiíDobrá voľba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu