Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNE Prezidentka definitívne vetovala časť Matovičovho balíčka a vracia ho do parlamentu

Zuzana Čaputová sa rozhodla o prorodinnom balíku. Zobraziť galériu (5)
Zuzana Čaputová sa rozhodla o prorodinnom balíku. (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok (6. 6.) prijala zástupcov sociálnych partnerov, samospráv aj prorodinných organizácií. Hovorili o protiinflačnom balíčku, ktorý už schválila Národná rada (NR) SR. Momentálne má zákon na stole hlava štátu. Verejnosť sa dočkala verdiktu. Čaputová balík rozhodne nepodpíše, aspoň nie v tejto podobe. Vracia ho do parlamentu na prerokovanie s tým, že jej vraj neprekáža celé znenie zákona, ale je rozhodne proti skrátenému legislatívnemu konaniu.

VIDEO Zuzana Čaputová informuje, ako sa rozhodla v prípade Matovičovho balíka:

Zuzana Čaputová vracia do parlamentu prorodinný balík Igora Matoviča, prekáža jej hlavne skrátený legislatívny proces (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


  • Zuzana Čaputová Matovičov balík nepodpíše a vracia ho do parlamentu na prerokovanie
  • hlave štátu neprekáža celé znenie zákona, no na skrátené legislatívne konanie podľa nej navrhovateľ nemal dôvod, ak poslanci jej veto prelomia, obráti sa na Ústavný súd
  • parlament koncom mája schválil prorodinný balík z dielne Igora Matoviča
  • za bolo 83 poslancov, vrátane poslancov ĽSNS
  • koaličná SaS aj viacerí experti kritizujú spôsob financovania tohto balíka a tiež to, že sa samosprávam ukrojí z rozpočtu
  • Čaputová mala dnes poradu so ZMOSom a ďalšími odborníkmi a organizáciami 

Aktualizácia 14:31

"S týmto zákonom je spájaná polemika. Na jednej strane sú tu prostriedky pre rodiny, na druhej strane rozpočty samospráv. Na úvod pár faktov. Návrh zákona bol schválený vládou a prvýkrát zverejnený 18. mája a na druhý deň hneď bol podaný v NR SR. Na šiesty deň bol schválený v parlamente, teda 24. mája. Zákon počíta s výdavkami 1,2 miliardy eur ročne," tvrdí Čaputová.

MIMORIADNE Prezidentka definitívne vetovala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Čaputová spomína skrátený legislatívny proces a jeho legislatívne zakotvenie, kde sa hovorí aj o možných hospodárskych škodách. Na toto využitie podľa nej treba mať mimoriadne skutočnosti. "Tieto dôvody naplnené nie sú a napriek tomu bol tento princíp použitý. V rámci prípravy na svoje rozhodnutie som túto vec konzultovala s odborníkmi ako sú zástupcovia samospráv, zamestnávateľskými združeniami, dôchodcovskými organizáciami," pripomína hlava štátu.

"Na základe toho som sa rozhodla tak, že uvedený zákon vraciam do parlamentu na prerokovanie," povedala Čaputová. V prípade prelomenia jej veta sa Čaputová obráti na Ústavný súd. Hlava štátu pripomenula, že nerozporuje tie časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim.

MIMORIADNE Prezidentka definitívne vetovala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Sociálni partneri namietali najmä legislatívny proces a obídenie sociálneho dialógu. Výhrady majú aj voči cieľovým skupinám pomoci. Balíček podľa odborárov nepomáha tým, ktorí sú najzasiahnutejší infláciou."Zrazu sa z nejakej protiinflačnej pomoci stala prorodinná reforma alebo balíček prorodinných opatrení," podotkla Monika Uhlerová z Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. Valéria Pokorná z Jednoty dôchodcov Slovenska poukázala na to, že protiinflačný balíček je veľmi nepriaznivý voči seniorom.

Treba vytvárať tlak na SaS, lebo nás vedú do záhuby, tvrdí Matovič (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR skonštatoval, že požiadali prezidentku, aby zvážila podanie na Ústavný súd SR, ak takýto zákon opätovne prejde v parlamente. Podľa neho by mal súd posúdiť zneužitie legislatívneho procesu a skráteného legislatívneho konania. Zamestnávateľov vyrušujú aj rozpočtové dosahy balíčka. Nepovažujú ho za protiinflačný.

Nátlak zo strany OĽaNO cez kočiar pred palácom

Hnutie OĽaNO už pritom na prezidentku vytvorilo politický a emočný nátlak cez kampaň. Tá spočíva vo fotografií detského kočiara pred Prezidentským palácom, kde sa nachádza text o tom, aby sa Čaputová o balíku čím skôr a ideálne pozitívne rozhodla. Matovičovci stále opakujú, že 200-eurová pomoc v rodinách na jedno dieťa je viac ako nutná a hlavne v týchto dňoch. Kritici upozorňujú na to, že financovanie tohto balíka spôsobí rozvrat financií a o svoje prídu hlavne samosprávy, ktoré sa už búria.

MIMORIADNE Prezidentka definitívne vetovala
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

Dodatočne môžme niektoré skupiny zdaniť

V súvislosti s návrhom na zdanenie mimoriadnych príjmov z ruskej ropy prezident Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Alexej Beljajev uviedol, že čakajú na návrh, ako by to malo vyzerať."Je možné dodatočne zdaniť niektoré skupiny, samozrejme, je to veľmi citlivé z pohľadu konkurencieschopnosti," dodal.

Samosprávy upozornili aj na možné dosahy straty miliónov eur zo svojich rozpočtov v dôsledku protiinflačného balíčka."Väčšina regiónov hovorí o tom, aby nebola táto norma podpísaná a vrátená parlamentu ako celok a zároveň aj požiadaný Ústavný súd, aby rozhodol, či proces, ktorý viedol k jeho prijatiu, bol ústavne konformný," priblížil predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

V dôsledku balíčka môžu skrachovať športové kluby

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor Trenčína Richard Rybníček je presvedčený, že v dôsledku tohto balíčka budú napríklad krachovať vrcholové športové kluby. Prezidentka podľa jeho slov povedala, že o tom, ako naloží s týmto zákonom, sa rozhodne na základe faktov. "Nebude to emocionálne rozhodnutie, bude to rozhodnutie na základe debát s tými, s ktorými sa vláda SR pred svojím rozhodnutím nerozprávala a ich odignorovala," dodal.

Prorodinné organizácie ju žiadajú, aby bola prorodinnou prezidentkou

Asociácia za život a rodinu na svojej webovej stránke uviedla, že prorodinné organizácie v pondelok nedostali od hlavy štátu prísľub podpisu zákona. Požiadali ju, aby bola "prorodinnou prezidentkou" a aby zákon podpísala. Zdôraznili, že chudobní ľudia si krúžky často nemôžu dovoliť, že daňovo-odvodové zaťaženie rodín s deťmi je najvyššie spomedzi krajín V4, ale napríklad aj to, že rast úrokových sadzieb bude znamenať problém pre rodiny s hypotékami.

Parlament schválil protiinflačnú pomoc z dielne ministerstva financií 24. mája. Opatrenia v rámci návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa zahŕňajú 60 eur mesačne na voľnočasové aktivity detí, zvýšenie sumy daňového bonusu a prídavku na dieťa. Zákon podporilo 83 zo 131 prítomných poslancov. Aktuálne čaká na odobrenie prezidentkou SR, ktorá ho však môže aj vetovať.

Spolu, DS, Šanca a ODS vyzvali prezidentku, aby nepodpísala protiinflačný balík

Koalícia mimoparlamentných strán Spolu - občianska demokracia, Demokratická strana (DS), Šanca a ODS – Občianski demokrati Slovenska vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tzv. protiinflačný balík. Pripája sa k výhradám samosprávnych združení. Strany žiadajú, aby hlava štátu vrátila parlamentu tie časti zákonov, ktoré neprinášajú adresnú pomoc a ktoré obišli riadny legislatívny proces.

"Plne podporujeme potrebu urýchlenej pomoci tým rodinám, ktoré sú ohrozené chudobou aj v dôsledku zrýchľujúcej sa inflácie. Matovičov návrh však zabúda na viaceré dotknuté skupiny občanov, neprešiel riadnym legislatívnym procesom a nereaguje na odborné protiargumenty," uviedli strany v spoločnom stanovisku, ktoré zaslali z tlačového oddelenia strany Spolu.

Balík podľa strán občanom nepomôže. "Sumu, ktorú občanom ponúka, im zároveň berie znížením kvality a dostupnosti služieb poskytovaných samosprávami," vysvetlili s tým, že za posledné roky sa na samosprávu presunulo množstvo nových povinností bez finančného krytia. Strany pripomenuli, že samosprávy na vlastné náklady aktívne v prvej línii chránili obyvateľov pri pandémii a tiež že ako prvé reagovali na potreby utečeneckej krízy po začiatku ruskej agresie na Ukrajine. "Mnohé náklady na tieto činnosti štát doteraz samosprávam neuhradil," dodali. Ohrozenie finančnej stability samospráv podľa nich ohrozí kvalitu a bezpečnosť života obyvateľov na Slovensku, keďže finančné výpadky budú musieť riešiť zvyšovaním miestnych daní a poplatkov.

Viac o téme: ZákonSamosprávyZuzana ČaputováParlamentProrodinný balíček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu