Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Veľké rošády v parlamente: Národnej rade mal šéfovať Danko! Na poslednú chvíľu zakročil Pellegrini

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Z rozhodnutia, ktoré Peter Pellegrini vydal v decembri 2023, vyplýva, že zastupujúcim predsedom mal byť prvý v poradí Andrej Danko, nie Peter Žiga. V príspevku na sociálnej sieti to uviedol predseda Občianskej konzervatívnej strany a poslanec za klub SaS Ondrej Dostál.

„Ak by predseda NR SR Peter Pellegrini (zrejme až po prezidentských voľbách) nepoveril výkonom právomoci predsedu NR SR Petra Žigu, teraz by bol zastupujúcim predsedom NR SR Andrej Danko. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu NR SR Petra Pellegriniho z decembra 2023, ktoré mi Kancelária NR SR sprístupnila na základe žiadosti o informácie,“ uviedol Dostál v príspevku.

archívne video

Podľa Petra Pellegriniho patrí post šéfa parlamentu strane Hlas-SD (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Petrovi Pellegrinimu po prezidentských voľbách zanikla funkcia predsedu parlamentu. V pondelok po voľbách tvrdil, že ešte v deň volieb poveril výkonom právomocí predsedu NR SR podpredsedu Petra Žigu. Podľa Dostála je ale zrejmé, že dokument s rozhodnutím o poverení bol vytvorený až po voľbách. „Z verejných vyjadrení Pellegriniho v nedeľu po voľbách zasa vyplývalo, že bol presvedčený, že bude predsedom NR SR ešte niekoľko týždňov, čo je ťažko zlučiteľné s tým, že v sobotu šiel do NR SR iba preto, aby podpísal poverenie pre Žigu,“ skonštatoval Dostál.

Peter Žiga
Zobraziť galériu (2)
Peter Žiga  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Podľa dokumentu o poradí zastupovania Pellegriniho počas jeho neprítomnosti bolo v decembri 2023 zrejmé, že prvým kandidátom bol Andrej Danko a Peter Žiga druhým. Tretím kandidátom bol Ľuboš Blaha a štvrtým Michal Šimečka. „Nebyť zrejme povolebne antedatovaného rozhodnutia Petra Pellegriniho, asi by sa postupovalo podľa tohto rozhodnutia a Andrejovi Dankovi by sa aspoň na pár týždňov splnil jeho sen byť zasa predsedom NR SR. Aspoň zastupujúcim,“ dodal Dostál.

Viac o téme: NR SRAndrej DankoPeter ŽigaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu