Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň šesťdesiaty štvrtý (28. apríl 2022)

Pomoc záchranárov po ruskom bombardovaní v Charkove Zobraziť galériu (6)
Pomoc záchranárov po ruskom bombardovaní v Charkove (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

KYJEV - Vojna na Ukrajine pokračuje. V mestách, akými je napríklad Cherson, stále počuť výbuchy a zomierajú nevinní ľudia. USA dokonca tvrdia, že majú informácie o tom, že ruská armáda zastrelila Ukrajincov, ktorí sa pokúsili vzdať sa. Situáciu aj naďalej sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom

Rumunské vojská sa presúvajú k hraniciam s Moldavskom (Zdroj: Telegram)

ONLINE

21:42 Rusi nútia učiteľov v okupovanom meste prejsť na ruské osnovy. Jurij Sobolevskij, zástupca vedúceho Chersonskej regionálnej rady, povedal, že riaditeľom škôl v Heničesku v Chersonskej oblasti bolo povedané, že učitelia musia prejsť, inak budú prepustení.

21:18 Ukrajina označila štvrtkové ostreľovanie metropoly Kyjev v čase návštevy generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa za "ohavný čin barbarstva". TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Týmto ohavným činom barbarstva Rusko opäť demonštruje svoj postoj voči Ukrajine, Európe a svetu," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na sociálnej sieti Twitter.

21:02 Ukrajinské mestá Mykolajiv a Odesa boli vo štvrtok ostreľované ruskými jednotkami. Informovalo o tom velenie Vojenského okruhu južnej Ukrajiny. Správu priniesla agentúra DPA krátko po tom, ako hlavným mestom Kyjev otriasli najmenej dve silné explózie. Incidenty sa odohrali v čase návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa v hlavnom meste Ukrajiny, kde rokoval s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Mykolajiv opäť zasiahli údery viacerých raketometov BM-30 Smerč," uviedlo velenie ukrajinského Vojenského okruhu "Juh" vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook s tým, že ostreľovanie poškodilo desiatky domov, áut a obchodov.

20:32 Najmenej dva výbuchy bolo počuť vo štvrtok večer v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev – krátko po stretnutí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Explózie, po ktorých stúpal k oblohe čierny dym, nastali čoskoro po tom, ako mali obaja lídri spoločnú tlačovú konferenciu. Guterres na nej odsúdil krutosti napáchané v mestách ako Buča, kde sa po stiahnutí ruských vojakov našli dôkazy o masovom vraždení civilistov.

20:30 Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres počas návštevy ukrajinského mesta Buča podporil vyšetrovanie vojnových zločinov, ku ktorým došlo v tomto meste blízko metropoly Kyjev, zo strany Medzinárodného trestného súdu (ICC). Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

19:53 Bezpečnostná rada OSN sa "dostatočne nesnažila zabrániť vojne Ruska na Ukrajine a ukončiť ju", vyhlásil generálny tajomník OSN António Gutteres vo štvrtok v Kyjeve po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Andreas Gebert/dpa via AP)

19:38 V centre Kyjeva došlo k dvom silným výbuchom. Výbuchy sa odohrali v jednej z centrálnych oblastí. Informuje o tom portál pravda.com.ua.

19:19 Ukrajinskí vyšetrovatelia identifikovali viac než 8000 prípadov podozrení z vojnových zločinov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine, uviedla vo štvrtok ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová pre nemeckú televíznu stanicu Deutsche Welle. Informuje o tom agentúra AFP. "V skutočnosti je to 8600 prípadov len o vojnových zločinoch a viac než 4000 prípadov spojených s vojnovými zločinmi," spresnila.

Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský vojak kráča pomedzi zničené ruské tanky v Buči  (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

19:05 Štyridsaťpäť ukrajinských vojakov a civilistov zajatých Ruskom prepustili v rámci novej výmeny väzňov, oznámil vo štvrtok Kyjev bez uvedenia podrobností o počte prepustených Rusov. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "Uskutočnila sa ďalšia výmena väzňov. Dnes bolo 45 našich mužov oslobodených z ruského zajatia," uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková na platforme Telegram.

18:50 V ruskom Belgorode neďaleko hraníc s Ukrajinou sa dnes ozvali dva silné výbuchy, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch svedkov z miesta. V Belgorodskej oblasti dnes zafungoval systém protivzdušnej obrany, píše ruská agentúra RIA Novosti.

18:21 Britský občan prišiel o život na Ukrajine a ďalší je nezvestný, oznámilo vo štvrtok ministerstvo zahraničných vecí v Londýne. Britské médiá uviedli, že obaja bojovali na Ukrajine na strane ruských jednotiek. Informovala o tom agentúra AFP. "Môžeme potvrdiť, že na Ukrajine bol zabitý britský občan, a vyslovujeme podporu jeho rodine," potvrdil pre AFP hovorca britského rezortu diplomacie.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu