Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Meteorológovia vydali výstrahu! Pozor na silný vietor na týchto miestach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na severnom a strednom Slovensku bude počas soboty na horách fúkať silný vietor. V nárazoch môže dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu, v priemere rýchlosť 75 kilometrov za hodinu. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Výstraha prvého stupňa platí pre niektoré okresy Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja až do nedele (31. 10.) do 3.00 h. Meteorológovia uviedli, že predpokladaná rýchlosť vetra je síce v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia vydali výstrahu! Pozor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V okolí Veľkej Idy ešte stále platí upozornenie na smogovú situáciu

V okolí obce Veľká Ida (okres Košice-okolie) naďalej platí upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Meteorológovia tvrdia, že príčinou smogovej situácie sú vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z priemyselných zdrojov. "Vzhľadom na nepriaznivé rozptylové podmienky možno očakávať vysoké koncentrácie PM10 vo všetkých oblastiach v blízkosti aj v susedných dolinách, v ktorých sa nachádzajú relevantné zdroje PM10," dodal SHMÚ.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Viac o téme: VietorVýstrahyMetrorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu