Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VEĽKÁ PROGNÓZA POČASIA: Európu čaká vietor, povodne aj výdatné sneženie! Ortieľ si vypočulo aj Slovensko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Charlie Neibergall)

BRATISLAVA – Aká bude blížiace sa zimné mesiace? Počasie nám dáva každým dňom čoraz viac najavo, že teplým slnečným dňom definitívne odzvonilo. Namiesto nich tu máme prvé mrazivé dni, sneh pravidelné hmly. Tá práva zima je však ešte iba pred nami.

Hoci astronomicky sa momentálne nachádzame ešte iba v polovici jesene, americká meteorologická spoločnosť Accuweather už vypracovala dlhodobú prognózu počasia počas nadchádzajúcej zimy nielen pre Ameriku, ale aj Európu. Z tej je jasné, že starý kontinent čaká skutočne všetko, od povodní až po podpriemerné teploty. Nie každú oblasť však zasiahne každý z týchto úkazov.

VEĽKÁ PROGNÓZA POČASIA: Európu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: accuweather.com)

Južanov čakajú výdatné zrážky aj povodne

Meteorológovia avizujú, že v Španielsku a na juhu Francúzska sa musia obyvatelia pripraviť na výraznejší úhrn zrážok a silný vietor. "Niektoré z najsilnejších veterných búrok sa túto zimu s najväčšou pravdepodobnosťou vyskytnú niekde v južnom Francúzsku, Španielsku alebo Portugalsku," upozorňujú. Zrážky so sebou zároveň môžu priviesť vzostupy hladín riek a následné povodne. Tie majú podľa prognóz postihnúť aj Balkán a Taliansko.

Rieka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Výnimku budú mať v tomto smere obyvatelia Portugalska a juhozápadu Španielska, kde bude počasie vyrovnanejšie. Tešiť sa z toho môžu najmä pestovatelia plodín ako olivy, pomaranče či hrozno.

Teplotne však bude na tom juh Európy dobre. Držať by sa mali na priemerných, či dokonca nadpriemerných hodnotách, a to najmä v niektorých častiach Talianska, Grécka a Balkánu.

Milwaukee
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Mike De Sisti/Milwaukee Journal-Sentinel)

Máme pred sebou tuhú zimu?

Vnútrozemie východnej Európy, teda aj oblasť, kde spadá Slovensko, sa na rozdiel od juhu musí pripraviť na studený vzduch. Od strednej Ukrajiny smerom na sever k Lotyšsku a Estónsku a na západ až po Slovensko a Poľsko sa treba nachystať aj na to, že teploty sa budú pohybovať pod svojím zvyčajným priemerom.

V prípade, že sa chladný vzduch dokopy so zrážkami postupujúcimi na naše územie z Balkánu, rátať môžeme aj s bohatou snehovou nádielkou.

VEĽKÁ PROGNÓZA POČASIA: Európu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Inak to ale bude vyzerať na západe a severe Európy, kde bude podľa prognóz suchšie počasie. Týka sa to východu Francúzsku, Nemecka, Švédska a Nórska. Z veľkého sucha však netreba mať obavy ani v tejto časti Európy, zrážok tu totiž bude síce menej, ale rozhodne sa vyskytnú.

Viac o téme: ZimaPočasiePrognózaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu