Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Analytici prekvapili: V tejto SKUPINE je najviac pozitívnych! Odkaz znie jasne, zvládneme to

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Analytici z Dát bez pátosu sa tentokrát pozreli na skupinu detí do 15 rokov. Práve v ich skupine totiž PCR testy odhalia najviac pozitívnych. Napriek tomu to podľa nich nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Ich odkaz znie jasne: Zvládneme to!

Ministerstvo školstva každý týždeň informuje o aktuálnych dátach, čo sa detí v školách týka. Momentálne sa podľa posledných údajov prezenčne učí 96 percent detí. Od 4. októbra nie sú na základných a špeciálnych školách rúška povinné. Na číslach pozitívnych sa to zatiaľ vo veľkom neukázalo.

Je to potvrdené: Žiaci v triedach nemusia nosiť rúška! Dôrazné odporúčanie odborníkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Maarty)


Je to potvrdené: Žiaci v triedach nemusia nosiť rúška! Dôrazné odporúčanie odborníkov


Nie je to žiaden armagedon

"Počty po otvorení škôl rastú - toto sú nominálne počty za posledných 7 dní. Zvýraznili sme posledných 5 týždňov," uviedli analytici. "Rúška u detí nad 5 rokov a do 15 rokov = MŠ a ZŠ sa zatiaľ moc neprejavili na raste, ale to je len 7 dní po odhodení rúšok. Každopádne žiaden armagedon," konštatujú. 

Zvládneme to!

"Je dôležité uviesť, že deti robia vysoké počty z celkového množstva PCR pozitívnych PCR testov. Všimnite si aj starkých nad 80 rokov, prípadne seniorov nad 65 rokov. Vzhľadom na nižšie ako očakávané počty nie sú nemocnice preplnené," napísali analytici. 

Analytici prekvapili: V tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Veda pomáha, FB/Dáta bez pátosu)

Nárasty počtov pozitívnych u seniorov nie sú vyššie ako u detí, takže rasť PCR pozitívnych podľa analytikov neťahajú starší ľudia. Je to podľa nich aj preto, že práve táto skupina bola významne premorená počas 2. vlny, ďalej tým, že je zaočkovaných viac ako 66 % ľudí nad 60 rokov, ale aj preto, že už dnes sú na základe opatrení alebo aj z opatrnosti izolovaní. "Zvládneme to a už to aj zvládame," znie odkaz analytikov. 

Rúška v triedach už nie sú povinné

Hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová začiatkom októbra uviedla, že žiaci v uzavretých kolektívoch v triedach nebudú musieť nosiť rúška. Odobrilo to Konzílium odborníkov a neskôr to oficiálne potvrdil aj hlavný hygienik v novej vyhláške. Od pondelka 4. októbra tak rúška nie sú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych základných škôl a žiakov prvých 4 ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom.

VIDEO Školy ostávajú otvorené vo všetkých fázach: Prezenčne sa vzdeláva takmer 96 % žiakov

Školy ostávajú otvorené vo všetkých fázach: Prezenčne sa vzdeláva takmer 96 % žiakov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výnimka bude platiť len v triede počas vyučovania. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest. Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu (napr. chodba, šatne, toalety). "V prípade detí vo vyšších ročníkoch a v prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné," uviedol ÚVZ SR s tým, že téma bola už dlhší čas predmetom intenzívnej diskusie medzi odborníkmi a rezortom školstva. Odborníci však odporúčajú nosiť rúška aj naďalej a v niektorých školách toto odporúčanie stále dodržiavajú. 

Podľa posledných údajov z rezortu školstva pozitivita klesá

V aktuálnom týždni sa 95,8 percenta žiakov vzdeláva prezenčne, 4,2 percenta dištančným spôsobom. Pred minulotýždňovým rokovaním vlády to uviedol minister školstva Branislav Gröhling. "Z tých žiakov, ktorí sa učia dištančne, sa online formou vzdeláva 3,3 percenta, zvyšné necelé percento žiakov sa učí cez telefón, prípadne využíva pracovné listy," spresnil.

Analytici prekvapili: V tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vysvetlil, že v priebehu štyroch týždňov od začiatku školského roka osciluje percento dištančne vzdelávajúcich sa žiakov okolo štyroch percent. Na udržanie čísiel má podľa neho vplyv aj to, že sa podarilo skrátiť dobu individuálnej karantény. Minister taktiež informoval, že dáta už poskytuje 87 percent škôl. Gröhling zároveň zdôraznil, že školy sú otvorené vo všetkých okresoch, nehľadiac na stupeň COVID automatu, v ktorých sa okres nachádza. "Otvorené sú všetky školy vo všetkých fázach," ubezpečil.

Za uplynulý týždeň sa na školách urobilo 260-tisíc antigénových testov. "Pozitivita je 0,38 percenta," oznámil minister. Pozitívne testovaných bolo vyše 550 učiteľov a približne 2000 žiakov. "Pozitivita nám klesá, začínali sme na 0,6 percenta," pripomenul minister. "Zároveň disponujeme väčším počtom zozbieraných dát," dodal.

Viac o téme: DetiKoronavírusPCR testyDáta bez pátosuAktuálne COVID opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu