Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Situácia v jednom okrese je už neúnosná! Dáta bez pátosu: Tu sa končí všetka sranda, pritom stačí tak málo

Koronavírus v Maďarsku Zobraziť galériu (3)
Koronavírus v Maďarsku (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

BRATISLAVA - Situácia na Slovensku sa naďalej zhoršuje, denne pribudne cez tisíc pozitívnych. Okrem toho pribúdajú aj hospitalizácie či obete koronavírusu. Trend očkovania je však mizivý. Niektoré mestá už majú tzv. žolíkov očkovanosti rizikových obyvateľov. V posledných dňoch sa k nim pridali aj ďalšie. V mestách, ktoré sú v súčasnosti najviac postihnuté koronavírusom, však poriadne neočkujú. Podľa dátových analytikov tam nie je časť na hlúposti.

Už istý čas hlavné mesto oslavuje - vďaka očkovaniu získali totiž dvoch žolíkov, ktorí im môžu pomôcť v COVID automate. Týmto pádom by tak v najhoršom bola Bratislava maximálne červená. 

Archívne VIDEO Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka

Pandemická situácia sa podľa premiéra Hegera stále zhoršuje: Očakávali sme to, lebo zaočkovanosť je nízka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jedného očkovacieho žolíka má aj Dunajská Streda. V posledných dňoch sa k týmto mestám pridala aj Šaľa, Galanta a Trnava. Ide tak o druhé krajské mesto, ktoré sa nemusí obávať najprísnejších opatrení. Podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu by sa k týmto mestám mohli v najbližších dňoch pridať aj ďalšie dve - a to Komárno a Žilina.

Situácia v jednom okrese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Komárno ho moc nepotrebuje, ale v našej mape tmavá Žilina (okrem toho, že som odtiaľ) by si zaslúžila. Žilina by bola po Bratislave a Trnave tretím krajským mestom, čo je pre ekonomiku silný a potrebný signál a „uvoľnenie“," upozornili analytici. Ďalšími krajskými týždňami so žolíkom by v ďalších týždňoch mohli byť aj Trenčín a Prešov. 

Situácia v jednom okrese
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Avšak, horšia situácia je v Stropkove. Ide o mesto s 30-tisíc obyvateľmi, kde v súčasnosti zažívajú nástrahy delty a epidemická situácia tu je mimoriadne vážna. V súčasnosti im do žolíka chýba 750 seniorov nad 50 rokov. Avšak, za minulý týždeň sa peknými číslami nemôžu pochváliť. "Za celý minulý týždeň zaočkovali: nikoho nad 75 rokov, jeden manželský pár 60-tnikov, dokopy 6 ľudí nad 50 rokov. Tam nie je čas na hlúposti. Zo Stropkova prijali vo Svidníckej nemocnici za minulý týždeň s kovidom viac seniorov, ako sa ich dalo zaočkovať za posledný mesiac. Ale toto si asi neprečítajú, tak to vlastne píšeme zbytočne," konštatovali na záver. 

Viac o téme: OčkovaniePandémiaDátaKoronavírusDáta bez pátosuOčkovací žolíci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu