Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Jasné odporúčanie expertov o očkovaní tehotných žien: Ak čakáte dieťa, toto si prečítajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb tento týždeň odporučilo tehotným ženám, aby sa nechali zaočkovať proti covidu-19. Odvoláva sa pritom na dáta o bezpečnosti vakcín, podľa ktorých nezvyšuje riziko samovoľného potratu.

Obavy americkým úardom, naopak, pôsobí fakt, že v nemocniciach v miestach ohnísk nákazy je hospitalizovaný znepokojujúci počet nastávajúcich matiek s vážnym priebehom covidu. Pri nákaze koronavírusom u tehotných žien je vyššie riziko nielen vážneho priebehu ochorenia, ale aj predčasného pôrodu. Podľa dát CDC bolo ale v USA najmenej jednou dávkou vakcíny zaočkovaných len 23 percent tehotných žien. Pôvodne im odborníci očkovanie priamo neodporúčali, ale uvádzali, aby sa o vakcinácii poradili s lekárom.

KORONAVÍRUS Jasné odporúčanie expertov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Vakcíny sú bezpečné a účinné a zvýšiť zaočkovanosť nikdy nebolo naliehavejšie, pretože čelíme vysoko prenosnej delte a vidíme závažné následky covidu-19 medzi neočkovanými tehotnými ženami," vyhlásila riaditeľka CDC Rochelle Walenskyová. Podľa záveru výskumu sa u žien, ktoré dostali najmenej jednu dávku vakcíny Pfizer alebo Moderna pred 20. týždňom tehotenstva, nezvýšilo riziko samovoľného potratu. Spontánnym potratom skončilo zhruba 13 percent tehotenstiev, čo zodpovedá normálnej miere. Úrad teraz odporúča očkovanie ľuďom starším ako dvanásť rokov vrátane tehotných a dojčiacich žien a žien, ktoré tehotenstvo v blízkej budúcnosti plánujú. 

KORONAVÍRUS Skeptici prehovorili, prečo sa nakoniec dali očkovať: Hneď prvý dôvod hovorí za všetko

Hoci nastávajúce matky neboli zapojené do štúdií, ktoré viedli k schváleniu proticovidových vakcín, podľa expertov to reálna prax ukazuje, že podanie vakcíny počas tehotenstva je bezpečné a môže poskytnúť určitú mieru ochrany i novorodencovi. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaTehotenstvo KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu